2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Izrael pénzügyminisztere is felkerült az ukrán halállistára

Avigdor Liberman izraeli pénzügyminisztert vasárnap felvették az “Ukrajna ellenségeinek” adatbázisába a Mirotvorec weboldalon.

A vélhetően az ukrán biztonsági szolgálatokkal kapcsolatban álló oldal szerzői Libermant Oroszország “befolyásoló ügynökének” minősítették, aki Moszkva javára manipulálta a nyilvánosan jelentős információkat. Azzal is vádolták, hogy részt vett az Ukrajna elleni “humanitárius agresszió” cselekedeteiben.

A Liberman listára kerüléséhez vezető cselekedetek között szerepelt, hogy márciusban megtagadta egy ukrajnai izraeli tábori kórház finanszírozását, és semleges álláspontot képviselt azzal kapcsolatban, hogy ki a felelős az áprilisban Kijev külvárosában, Bucsában történt mészárlásért. A honlap megosztott egy cikkre mutató linket is, amely szerint kapcsolatban állt az orosz gázipari óriáscéggel, a Gazprommal.

Az ukrán hatóságok gyakran kifejezték csalódottságukat az Oroszországgal való konfliktus során Izraeltől kapott támogatás mértéke miatt. Az ország csak humanitárius segélyt és életmentő védelmi felszereléseket biztosított Kijevnek, fegyvereket és lőszereket nem. Izrael emellett tartózkodott attól is, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nemzetközi szankciókhoz. Liberman a múlt héten azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti harcok február végi kirobbanása óta mintegy 40 millió dollárt tett ki az Ukrajnának nyújtott izraeli segítség.

Liberman 2021 óta pénzügyminiszter. Veterán politikus, aki az évek során különböző magas pozíciókat töltött be az izraeli kormányban, többek között külügyminiszter, védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes volt.

A 64 éves politikus a Jiszráél Beiteinu (Izrael Hazánk) párt vezetője is, amely hét helyet foglal el az ország parlamentjében, a kneszetben. Liberman a moldovai Kisinyovban született, amikor a köztársaság még a Szovjetunió része volt, és 1978-ban vándorolt ki Izraelbe.

A Mirotvorec honlapot, amelyet “béketeremtőnek” fordítanak, 2014-ben indították el, és névtelen moderátorok által működtetett független adatbázisként pozícionálja magát, hogy segítsen az ukrán hatóságoknak és “különleges szolgálatoknak” többek között oroszbarát terroristák, szeparatisták és háborús bűnösök elfogásában.

Egyesek azonban a kormány által támogatott “halállistának” bélyegezték az adatbázist, miután több személyt, köztük Oleh Buzina írót, Oleh Kalasnyikov politikust és Darja Dugina orosz újságírót nem sokkal azután gyilkolták meg, hogy profiljuk megjelent a honlapon.

A Mirotvorec legutóbbi magas rangú tagjai közé került Kazahsztán elnöke, Kaszim-Jomart Tokajev, a Pink Floyd társalapítója, Roger Waters. Állítólag a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is felkerült az adatbázisba október közepén, de gyorsan lekerült róla. Az állítólagos rögzítése azután történt, hogy Musk béketervet ajánlott, amely szerint Kijev területeket kell átadnia Moszkvának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.