2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Bloomberg: az oroszellenes szankciók miatt lesz dízelhiány az Európai Unióban

Az orosz kőolaj és kőolajtermékek exporttilalmának életbe lépése után a télen EU-szerte a dízelkészletek erőteljes visszaesése várható – jelentette szerdán a Bloomberg.

A Wood Mackenzie energetikai kutató vállalat becslései szerint Északnyugat-Európában a dízelkészletek februárban 210,4 millió hordóra, 2011 óta a legalacsonyabb szintre zuhannak vissza, miközben az orosz nyersolajra vonatkozó, ugyanerre a hónapra tervezett, fenyegető embargó felfelé hajtja majd a dízel árát.

“A februári visszaesés az orosz import megszűnése miatt várható, egy szezonálisan magas keresleti időszakban” – mondta James Burleigh, a Wood Mackenzie vezető elemzője, aki arra figyelmeztetett, hogy az alternatív “hosszabb távú forrásokból származó import korlátozott lehet”.

A dízel az európai gazdaság nagy részének energiaellátását segíti, és ennek több mint egyharmada még mindig Oroszországból származik. Mivel az EU-nak jelenleg sokkal több gázolajra van szüksége, mint amennyit elő tud állítani, a helyzet még rosszabbá válhat a francia finomítókban nemrégiben lezajlott sztrájkok miatt, amelyek miatt leállt az üzemanyag-előállítás.

A tanácsadó cég megjegyezte, hogy a folyamatos zavarok tovább csökkenthetik a jövőbeli készletprognózisokat, és októberre közel 6 millió hordónyi csökkenést jósoltak a tartalékok tekintetében.

Eközben az EU-ban és az Egyesült Államokban a gázolaj ára már hónapok óta a legnagyobb mértékben emelkedett, és az üzemanyag felára a nyersolajhoz képest világszerte jóval a szezonális normák felett van.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a gázolaj árának megugrása a tél előtt felpörgeti az inflációt, és felveti az ellátási zavarok lehetőségét, különösen az EU-ban, ami növeli a globális recesszió kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.