2023, december 7.
0.4 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

London: egy orosz vadászgép rakétát lőtt egy brit kémrepülőre

Egy orosz Szu-27-es vadászrepülőgép rakétát lőtt ki egy brit Boeing RC-135-ös felderítőgép közelében a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett – közölte Ben Wallace védelmi miniszter csütörtökön a parlamentben. Wallace szerint a rakéta kilövése “véletlen volt”, és Moszkva műszaki hibára fogta.

A kémrepülőgép és a vadászgép összetűzése szeptember 29-én történt. Az incidenst követően London ideiglenesen felfüggesztette a járőrözést, és aggodalmát fejezte ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek – jegyezte meg Wallace.

“Az orosz védelmi miniszter október 10-i válaszában az állt, hogy vizsgálatot folytattak az incidens körülményeinek feltárására, és kijelentették, hogy az eset a Szu-27-es vadászgép műszaki meghibásodásának tudható be” – árulta el, hozzátéve, hogy Moszkva “elismerte, hogy az incidens nemzetközi légtérben történt”.

A brit kémrepülőgépek mostantól vadászgépes kísérettel repülnek, hogy nagyobb biztonságot nyújtsanak nekik – jegyezte meg a miniszter.

Oroszország nem tett nyilvános nyilatkozatot az incidensről.

Az orosz védelmi minisztérium szerint 2021-ben a NATO által a fekete-tengeri térségben tartott felderítő repülések száma több mint 60 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

A brit repülőgépek legutóbbi összetűzésére tavaly augusztusban került sor, amikor egy MiG-31BM elfogó repülőgép üldözőbe vett egy RC-135-ös felderítőgépet az orosz légtérből a Barents-tenger felett, Murmanszk városának közelében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...

BBC: néhány besorozott ukrán “tengerészgyalogos” úszni sem tud

Fiatal és kiképzetlen ukrán sorkatonákat küldenek a frontvonal egy erőszakos szakaszára, Herszon közelébe, hogy aztán orosz drónok és lövedékek mérjenek rájuk csapást - mondta...
spot_img

Videó