2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Az EU új szankciókat hozott Iránnal szemben az állítólagos drónszállítások miatt

Az Európai Unió új szankciókat fogadott el iráni tisztviselők és egy szervezet ellen, mivel állítólag “kamikaze” drónokat szállítottak Oroszországnak, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrán erők ellen alkalmaztak. Moszkva és Teherán is többször tagadta a vádakat.

Az EU Tanácsának cseh elnöksége háromnapos tárgyalásokat követően csütörtökön közölte, hogy az új Irán-ellenes szankciókat “rekordidő alatt” hagyták jóvá.

Az intézkedések most már hivatalosan is hatályba léptek, miután közzétették őket az EU Hivatalos Lapjában, az uniós rendeletek jogi nyilvántartásában.

A szankciók befagyasztják három iráni tábornok és a Shahed Aviation Industries dróngyártó vállalat vagyonát. Az EU szerint ők felelősek a Shahed-136 öngyilkos drónok Oroszországnak történő szállításáért, amely állítólag Geran-2 (Geranium-2) névre keresztelte át azokat. A blokk azt is közli, hogy kész “kiterjeszteni a szankciókat további négy olyan iráni szervezetre, amelyek már szerepelnek egy korábbi szankciós listán”.

Moszkva eközben fenntartotta, hogy az orosz csapatok által az ukrajnai harctéren használt összes fegyver, beleértve a Geran-2 drónokat is, hazai készletekből származik, és többször visszautasította az amerikai, európai és ukrán tisztviselők vádjait, miszerint iráni szállításokból származó drónokat használnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Oroszország akár 2400 darab drónt is beszerezhetett.

Teherán szintén tagadta, hogy saját gyártású drónokat szállított volna Oroszországnak. Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah nevetségesnek minősítette a Nyugatot, amiért most azt állítja, hogy az iráni drónok “veszélyesek”, miközben korábban propagandamutatványnak minősítette az ország UAV-programját.

A múlt hónapban Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal az Oroszországnak történő állítólagos fegyverszállítás miatt. Washington eközben azzal vádolta Teheránt, hogy megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatának feltételeit, amely embargót rendelt el az iráni fegyverexportra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...