2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Lavrov: óriási az érdeklődés a BRICS iránt, tárgyalunk a bővítés feltételeiről

A BRICS-tagállamok rövidesen tárgyalni kívánnak a szövetség esetleges bővítésének kritériumairól és elveiről – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter indiai kollégájával, Subrahmanyam Jaishankarral folytatott megbeszélésén.

“Mielőtt arról beszélnénk, hogy pontosan hogyan és mikor kezdődik a BRICS-bővítés, megállapodtunk abban, hogy az öt tagállam között megtárgyaljuk az ilyen jellegű pályázatok felülvizsgálatának kritériumait és elveit” – jegyezte meg Lavrov.

“Tekintettel arra, hogy már most is kapunk hivatalos kérelmeket, természetesen arra számítunk, hogy a kritériumok és elvek megtárgyalása nem fog túl sokáig tartani. Előbb meg kell értenünk, hogy ez a társulás hogyan fog fejlődni a potenciálisan kibővített tagságában”.

Lavrov szerint a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS meglehetősen nagy népszerűségnek örvend.

“Az érdeklődés e globális szövetség iránt meglehetősen nagy, és folyamatosan növekszik” – jegyezte meg. “Nem csak Algéria, Argentína és Irán – valójában több mint egy tucat ilyen állam van”.

Az orosz miniszter megjegyezte, hogy a júniusi BRICS online csúcstalálkozót, amelyen az öt tagállam vezetői nyilatkozatot fogadtak el, amelyben felvázolták a jövőbeli terveket, egy BRICS+ csúcstalálkozó követte, amelyen 13 állam vezetői vettek részt.

“Ez a lista jól ismert, kivétel nélkül a világ összes fejlődő régióját képviselő országot tartalmazza: Ázsiát, Afrikát, Latin-Amerikát, és mi természetesen üdvözöljük az ilyen érdeklődést” – húzta alá Lavrov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...