2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Bloomberg: az EU a Kaspersky betiltását tervezi

A többek között vírusirtóiról ismert Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalatot javasolták az oroszellenes szankciók újabb csomagjának célpontjaként, amelyet az EU fontolgat. Lengyelország, Írország és a három balti ország felszólította Brüsszelt, hogy tiltsa meg az unió tagjainak a cég termékeinek használatát – jelentette pénteken a Bloomberg.

A lépést úgy javasolták, hogy az EU szigorítsa az Oroszországgal való üzletelésre vonatkozó meglévő korlátozásokat a technológia területén – írta a Bloomberg egy általa látott dokumentumra és néhány, az ügyet ismerő személyre hivatkozva. Más javaslatok között szerepelt az Oroszországba irányuló technológiai export korlátozása, valamint további áruk, például adatfeldolgozó gépek és tárolóeszközök felvétele a technológiai termékek exportjának feketelistájára.

A Gazprombankot – egy orosz pénzintézetet, amelyet az uniós vállalatok a gázszállítások kifizetésére használnak – az öt nemzet a szankciók másik lehetséges célpontjaként nevezte meg. A bankot eddig megkímélték a blokk szankcióinak többségétől a gázügyletekben betöltött szerepe miatt. Lettország, Litvánia, Észtország, Írország és Lengyelország most azt javasolja, hogy néhány más orosz bankkal együtt zárják ki a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

Az öt ország az oroszellenes szankciók szigorítására vonatkozó javaslatok széles skálájával állt elő, a cseppfolyósított földgáz (LPG) termékek betiltásától kezdve az atomenergetikai együttműködés és az Oroszországból származó gyémántimport korlátozásáig. A javaslatok listáján szerepel még az orosz vállalatok és magánszemélyek számára történő ingatlanértékesítés tilalma, valamint a média további cenzúrázása.

A jelentés néhány nappal azután jelent meg, hogy Josep Borrell, az EU külügyi vezetője bejelentette, hogy újabb szankciókat tervez Moszkva ellen. A részleteket nem tisztázta, de elmondta, hogy azok különösen az orosz gazdaságot és a technológiai ágazatot célozzák majd, miközben az EU számos magánszemélyt is feketelistára tesz.

Szerdán Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást jelentett be, amelynek keretében 300 ezer tartalékost hívnának be az ukrán konfliktusban való részvételre. Pénteken a két Donbassz köztársaság, valamint az orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja és Herszon régiókban népszavazások kezdődtek az Oroszországhoz való csatlakozásról, amelyeket a tervek szerint szeptember 23. és 27. között tartanak meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...