2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit “sarokba szorítják”. Borrell békeegyezményt sürgetett, de az általa javasolt megállapodás valószínűleg nem jön létre.

Az ukrajnai konfliktus “veszélyes pillanathoz” érkezett – mondta a diplomata a brit műsorszolgáltatónak.

“Veszélyes pillanat, mert az orosz hadsereget sarokba szorították, és Putyin reakciója – atomfegyverekkel való fenyegetőzés – nagyon rossz”.

Borrell állítása, miszerint az orosz hadsereg sarokba szorult, valószínűleg azon alapul, hogy Ukrajnának a hónap elején sikerült elfoglalnia egy területet Harkov térségében. A területen létszámbeli túlerőben lévő ukrán haderő azonban így is nagy veszteségeket szenvedett az orosz és szövetséges erők viszonylag kis kontingensével szemben, amely Moszkva szerint súlyos veszteségek elszenvedése nélkül vonult vissza.

Az ukrán offenzíva nyomán Putyin szerdán bejelentette mintegy 300 ezer katona részleges mozgósítását, amely Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint az ország teljes mozgósítási potenciáljának 1%-át teszi ki.

Putyin arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország “minden rendelkezésünkre álló eszközzel”, köztük “különböző megsemmisítő fegyverekkel” is meg fogja védeni területét – amely a héten tartott népszavazások után potenciálisan a donyecki és a luganszki Donbassz köztársaságokat, valamint Zaporizzsja és Herszon régiót is magában foglalja.

“Ez nem blöff” – tette hozzá az orosz elnök.

“Amikor az emberek azt mondják, hogy nem blöffölnek, akkor komolyan kell venni őket” – mondta Borrell a BBC-nek.

Az uniós diplomata, aki korábban kitartott amellett, hogy “ezt a háborút a csatatéren fogják megnyerni”, a továbbiakban azt mondta, hogy “diplomáciai megoldást” kell találni, de olyat, amely “megőrzi Ukrajna szuverenitását és területi integritását”.

Eltekintve attól a ténytől, hogy Ukrajna négy korábbi régiója minden valószínűség szerint napokon belül megszavazza az Oroszországhoz való csatlakozást, Borrell meghatározása Ukrajna területi integritásáról valószínűleg egybevág Volodimir Zelenszkij ukrán elnökével, aki megfogadta, hogy elfoglalja a két Donbassz köztársaságot – amelyek 2014-ben kikiáltották függetlenségüket Ukrajnától – és a Krímet, amely ugyanabban az évben az Oroszországhoz való visszacsatolás mellett szavazott.

Zelenszkij már jóval a négy népszavazás bejelentése előtt elutasította azt az elképzelést, hogy az Oroszországgal való béke érdekében lemondjon a Donbassz és a Krím feletti követeléseiről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...