2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében – közölte a védelmi minisztérium.

“A külföldi zsoldosok Mikolajivi terület Kalinivka faluja közelében lévő ideiglenes állására mért rakétacsapás mintegy 300 fegyverest likvidált” – áll a jelentésben.

Egy másik nagy pontosságú légicsapás az ukrán fegyveres erők 28. gépesített és 59. gépesített gyalogsági dandárjainak állásait vette célba Mikolajiv közelében, valamint a 61. gyalogsági dandár állásait Ternivka közelében. Ezeknek az egységeknek a veszteségei több mint 200 embert, három harckocsit és 16 páncélozott harcjárművet tettek ki.

A 14. és a 92. gépesített dandár Kupjanszk közelében, valamint a 66. gépesített dandár a DNR-ben lévő Scsurovo közelében súlyos veszteségeket szenvedett – több mint 140 katona halt meg és sebesült meg, valamint 19 darab katonai felszerelés.

További 48 ukrán katonát, köztük hét tisztet likvidáltak a 10. hegyi rohambrigád által a DNR-ben lévő Beresztovoj falu felé megkísérelt offenzíva során. Négy páncélozott jármű is megsemmisült.

Emellett a légierő, rakétacsapatok és tüzérsége öt ukrán parancsnoki állást, három lőszerraktárt, valamint egy ukrán Sz-300-as rendszer radarállomását és egy norvég Artur-ütegelhárító állomást talált el.

A Dnyipropetrovszki terület felett egy orosz vadászgép lelőtt egy ukrán MiG-29-est, amelyet amerikai HARM radarelhárító rakéták használatára alakítottak át. A légvédelmi egységek a maguk részéről hét drónt lőttek le, és 42 HIMARS és Vilha rakéta-sorozatvető, három HARM rakétát és két Tocska-U rakétát fogtak el.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. A védelmi minisztérium szerint március végére az orosz hadsereg teljesítette az első szakasz fő feladatait, jelentősen csökkentve Ukrajna harci potenciálját. A minisztérium szerint a fő cél a Donbassz felszabadítása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...