2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Az Egyesült Államok föld-levegő rakétarendszereket szállít Kijevnek

Az amerikai védelmi minisztérium újabb 820 millió dolláros katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amely két föld-levegő rakétavédelmi rendszert is tartalmaz – jelentette be pénteken Todd Breasseale, a Pentagon szóvivője.

Ezzel az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás teljes összege mintegy 6,9 milliárd dollárra emelkedik az orosz offenzíva február végi kezdete óta.

Az új szállítmányok a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HIMARS) szükséges lőszereket, két norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer (NASAMS), legfeljebb 150 ezer lövedék 155 milliméteres tüzérségi lőszert és négy további tüzérségi elhárító radart tartalmaznak.

Breasseale hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is együttműködik szövetségeseivel,

“hogy Ukrajnát olyan képességekkel lássa el, amelyek megfelelnek a változó harctéri követelményeknek”.

“Az amerikai védelmi tárca különösen elismeri Norvégia együttműködését, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok történelmi jelentőségű modern légvédelmi rendszereket biztosítson, amelyek segítenek Ukrajnának megvédeni magát Oroszország brutális légitámadásaival szemben” – mondta a Pentagon szóvivője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reagált a legújabb katonai szállítmányokra, és köszönetét fejezte ki az Egyesült Államoknak és személyesen Joe Biden elnöknek a csomagért, amely – mint hangsúlyozta – “nagyon erős NASAMS rendszereket is tartalmaz”.

“Ez egy légvédelmi rakétarendszer, amely jelentősen megerősíti légvédelmünket. Keményen megdolgoztunk egy ilyen szállítmányért” – mondta az ukrán vezető.

Oroszország többször sürgette a Nyugatot, hogy ne lássa el Kijevet fegyverekkel, mondván, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust és hosszú távú problémákhoz vezet. Figyelmeztetett, hogy az orosz erők minden ukrán területen lévő külföldi fegyvert legitim célpontnak tekintenek.

A hét elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajna “felpumpálása” nyugati fegyverekkel csak ahhoz vezet, hogy Oroszország “több küldetést hajt végre a terepen”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...