2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Bloomberg: a szankciók miatt az EU gázolaj problémákkal szembesül

Európa továbbra is erősen támaszkodik Oroszországra, mint gázolajforrásra – jelentette kedden a Bloomberg, megjegyezve, hogy a régiónak új készleteket kell találnia, mivel kevesebb mint tíz hét van hátra addig, amíg a szankciók teljesen blokkolják az importot.

A Vortexa adataira hivatkozó médiaorgánum szerint az Európai Unió és az Egyesült Királyság a hónap első 24 napjában a vízi úton behozott dízel típusú üzemanyag közel felét Oroszországból kapta.

A beszámolók szerint az igénybevétel mértéke október óta – a régió általános importnövekedésével összhangban – ugrásszerűen megnőtt, hogy megbirkózzanak az ottani országos sztrájkok miatt csökkenő franciaországi kapacitással.

Összességében a tartályhajók november 1-24. között átlagosan napi 1,34 millió hordónyi dízelüzemanyagot szállítottak az EU-ba és az Egyesült Királyságba – derült ki az összesített adatokból. Ez jelentősen elmarad az októberi értéktől, de még mindig magasabb, mint az év első 10 hónapjának átlaga – áll a jelentésben.

Oroszország ebben az időszakban naponta mintegy 600 000 hordót szállított, ami a régióba érkező összes mennyiség 45%-át teszi ki. Októberben az EU és az Egyesült Királyság az üzemanyag-beszerzéseik 34%-át kapták Oroszországból, az év első 10 hónapjának átlaga pedig 51% volt.

Eközben február 5-től az uniós szankciók szinte teljesen leállítják a dízel és más finomított termékek tengeri behozatalát Oroszországból.

“Az ország még mindig messze az EU legnagyobb külső beszállítója, ami azt jelenti, hogy a vásárlóknak éles válsággal kell szembenézniük, hacsak nem tudnak máshonnan több hordót beszerezni a hiány pótlására” – írja a Bloomberg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...