2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Az Európai Unió betiltással fenyegeti a Twittert is

A teljes orosz média betiltása után a Twitter jön?

Miközben Elon Musk egy tisztességesebb és átláthatóbb Twittert ígért, amely nem avatkozik be a választásokba, az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton szerdán szigorúbb cenzúrát követelt, és állítólag arra figyelmeztetett, hogy a platformot betilthatják, ha nem felel meg az unió jogszabályainak.

“A Twitter nagyon régóta megbukott a bizalom és a biztonság terén, és beavatkozott a választásokba” – tweetelte Musk szerdán, reagálva Yoel Roth korábbi vezetőnek a Reuters által közzétett állításaira, miszerint a vállalat átvétele miatt a cég kevésbé lett biztonságos.

“A Twitter 2.0 sokkal hatékonyabb, átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb lesz” – írta Musk.

Breton egy órán belül azt tweetelte, hogy üdvözli Musk “szándékát, hogy a Twitter 2.0-t felkészítse” az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényére (DSA), amely a tervek szerint 2024-ben lép hatályba. Hozzátette, hogy a platformnak többek között “jelentősen meg kell erősítenie a tartalom moderálását és meg kell küzdenie a dezinformációval”. Breton csatolt egy rövid videót a Muskkal folytatott telefonbeszélgetésről, bár hang nélkül.

A Financial Times szerint azonban az uniós biztos valójában betiltással fenyegette meg Muskot, ha a Twitter nem tesz eleget egy követelésekből álló listának. Ez többek között azt tartalmazza, hogy ne alkalmazzon “önkényes” megközelítést a kitiltott felhasználók visszahelyezésénél, “agresszíven” üldözze a dezinformációt, és jövőre egyezzen bele egy “átfogó független ellenőrzésbe”.

Ennek elmulasztása a DSA megsértését jelentené, ami a Twittert hatalmas bírságoknak vagy akár az EU-ban történő betiltásnak is kiteheti – mondta Breton. Az FT forrásai szerint Musk azt válaszolta, hogy a DSA “nagyon ésszerű”, és világszerte alkalmazni kell.

Musk a hírek szerint 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, és október 27-én vette át a cég tulajdonjogát, kijelentve, hogy “a madár kiszabadult”. Breton néhány órán belül azt válaszolta, hogy

“Európában a madár a mi szabályaink szerint fog repülni”.

A DSA-t az év elején hagyta jóvá az EU. A nagy közösségi médiaplatformoktól “tartalommoderálást” követel meg, így azok gyorsan cenzúrázhatják a “gyűlöletbeszédet” vagy bármilyen olyan információt, amelyet Brüsszel hamisnak tart. Az EU már élt ezekkel a jogkörökkel, hogy betiltsa az RT hírtelevíziót és számos más orosz médiumot, és a legtöbb amerikai székhelyű platform buzgón eleget is tett ennek a kérésnek.

A Rumble videómegosztó szolgáltatás azonban inkább törölte szolgáltatását Franciaországban, minthogy eleget tegyen Párizsnak, és cenzúrázzon bizonyos orosz csatornákat.

Az amerikai alkotmányban garantált “szólásszabadságot” vezérlő elvnek nyilvánítva Musk visszavonta a Twitter néhány cenzúrázási politikáját, és feloldotta számos “véglegesen felfüggesztett” fiók, köztük Donald Trump volt amerikai elnök tiltását. A Trump visszaállításáról és a törvényt nem sértő fiókok általános amnesztiájának kihirdetéséről szóló döntést a Twitteren szavazásra bocsátotta, és a felhasználók többsége mindkét esetben igennel szavazott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...