2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Bloomberg: a Kreml minimálisra csökkenti az európai gázszállításokat, amíg fel nem oldják a szankciókat

A Kreml valószínűleg minimális szinten fogja tartani az Európába irányuló létfontosságú gázszállításokat, amíg az Ukrajna körüli patthelyzet tart, növelve ezzel az Európai Unióra nehezedő nyomást az orosz hadművelettel szembeni kemény álláspontja miatt – vélik a vezetés gondolkodását ismerő személyek, akiket a Bloomberg idéz.

Ha ez a télre is elhúzódik, akkor a kontinens, amely hagyományosan Oroszország legnagyobb exportpiaca, kétségbeesett hiányt szenvedhet a tüzelőanyagból.

Oroszország nyilvánosan azt állítja, hogy technikai problémák, például a hiányzó papírok és a turbinák karbantartása miatt kellett az elmúlt hetekben csökkenteni a szállításokat. A valóságban azonban a Kreml arra használja az Északi Áramlatban, az Európába szállító legfőbb megmaradt vezetékében bekövetkezett zavarokat, hogy politikai nyomás alá helyezze az ottani vezetőket, hogy vizsgálják felül az általuk bevezetett fájdalmas szankciókat és a Kijevnek nyújtott támogatásukat – mondták az emberek, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek a belső tanácskozásokról.

Arra számítanak, hogy a Kreml és a Gazprom, az állami gázóriás továbbra is talál majd okokat arra, hogy korlátozzák a szállításokat, megakadályozva ezzel, hogy az európai fogyasztók felhalmozzák a téli kereslet kielégítéséhez szükséges készleteket. Az EU tisztviselői máris jelentős gazdasági zavarokra figyelmeztetnek, ha a gázszállítás nem indul újra, és felszólítják a fogyasztókat, hogy csökkentsék a létfontosságú üzemanyag felhasználását.

Növeli a téteket

A gázvita az ukrajnai orosz hadművelet miatti válság legújabb tétje, és azt mutatja, hogy a Kreml hajlandó lemondani több tízmilliárd dollárnyi exportbevételről geopolitikai céljai érdekében. Egy, a helyzetet jól ismerő személy szerint a Gazprom elemezte a jövő évig tartó leállás lehetséges hatásait, és megtalálta a módját annak, hogy az idén eddig emelkedő áraknak és bevételeknek köszönhetően visszaszorítja a pénzügyi károkat.

Magánszemélyként a Kremlben egyesek meglepettségüknek adtak hangot, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem lépett hamarabb a gázáramlás leállítására, tekintettel arra, hogy Európa átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és fegyvereket szállított Ukrajnának – mondta az egyik személy. Az emberek szerint Oroszország politikai eszközként használja energetikai befolyását arra, hogy megtorlást hajtson végre.

Az elmúlt napokban Oroszország nyilvános álláspontja megszilárdult.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az Északi Áramlatnál jelentkező problémák összefüggésben vannak azzal, hogy Európa szankciókat vezetett be a háború miatt, és hétfőn arra figyelmeztetett, hogy bár Oroszország jelenleg “nem érdekelt” abban, hogy a télen leállítsák a gázt, “a helyzet változhat”.

Dmitrij Medvegyev, volt elnök, a Gazprom korábbi elnöke és jelenleg a Kreml magas rangú tisztviselője, aki főként “diszpeptikus” közösségi média-bejegyzéseiről ismert, kedden tovább ment. “A kék-sárga hisztéria” – írta, utalva Ukrajna zászlajának színeire – “súlyos hasmenést okozott a félelemtől, hogy megfagynak a hűvös otthonukban, és a fagyos ablakokon keresztül nézik a hanyatló gyárakat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...