2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Blinken: az USA azt akarja, hogy Ukrajna tovább harcoljon

Az Egyesült Államok támogatja Ukrajna azon célját, hogy erőszakkal visszafoglalja az Oroszországhoz csatlakozott területeket, és elutasítja a tűzszünet és a békeszerződés gondolatát a jelenlegi harcvonalakkal – közölte hétfőn Antony Blinken külügyminiszter.

Miután hétfőn orosz rakétacsapások hulláma rombolta le az ukrán katonai és infrastrukturális célpontokat, Blinken a Wall Street Journal csúcstalálkozóján elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is fegyverzi Ukrajnát és finanszírozni fogja a gazdaságát is, amíg az “vissza nem tudja venni a február 24-e óta tőle elkobzott területeket”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megesküdött, hogy visszaveszi Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régióit, amelyek mindegyike szeptemberben az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás mellett szavazott. Zelenszkij azt is megígérte, hogy elfoglalja a Krímet, amely Oroszország történelmi része, és amely 2014-ben az újraegyesülés mellett szavazott.

Arra a kérdésre, hogy “valóban reális”-e, hogy Ukrajna elfoglalhatja a Krímet, Blinken nem válaszolt közvetlenül. Ehelyett azt mondta, hogy “alapvetően az ukránok hozzák meg a döntéseket arról, hogy hová akarnak menni, mikor akarnak oda eljutni, és hogyan akarják ezt megtenni”.

Az Egyesült Államok idén mintegy 68 milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajnának, és a Biden-kormányzat e hónap elején arra kérte a kongresszust, hogy január előtt hagyjon jóvá további 37,7 milliárd dollárt.

Joe Biden elnök azt ígérte Zelenszkijnek, hogy a segélyt “addig folyósítják, amíg szükséges”, de úgy tűnik, hogy Washingtonban szakadás alakult ki azok között, akik Ukrajnát a harc folytatására sarkallják – Biden és Blinken -, és azok között, akik azt javasolják, hogy Kijev tárgyaljon. Mark Milley vezető amerikai tábornok az utóbbi táborba sorolta magát, amikor a múlt hónapban azt mondta, hogy annak valószínűsége, hogy Ukrajna visszaveszi a február előtti területeit, “katonailag nem nagy”.

Blinken hétfőn azt mondta, hogy bár a konfliktus “szinte biztosan diplomáciai úton fog véget érni”, a jelenlegi harcvonalakat befagyasztó tűzszünet “hamis béke” lenne.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...

Megkezdődött a Kijev által ellenőrzött kulcsfontosságú város bekerítésének befejezése

Az orosz csapatok most arra készülnek, hogy megtámadják az egyetlen utat, amelyen keresztül Kijev utánpótlást tud biztosítani az Artemovszkban (Bahmutban) állomásozó csapatoknak - állítja...