2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Bill Gates: az európai energiaválság jót tesz

Az európai gázellátási és megfizethetőségi válság valójában “hosszú távon jót tesz” – mondta a Microsoft társalapítója, Bill Gates a CNBC-nek kedden. Kifejtette, hogy ez végső soron arra kényszeríti majd a kontinenst, hogy a megújuló energiát alkalmazza, hozzátéve, hogy “az emberek nem akarnak majd az orosz földgáztól függeni”.

Gates elismerte, hogy a közvélemény “egy kicsit optimistává vált azzal kapcsolatban, hogy milyen gyorsan lehet [a megújuló energiaforrásokra] átállni”, és elismerte, hogy “nem orosz szénhidrogénforrásokat” kell találni.

Az ügyet részletezve a Breakthrough Energy Ventures klímaorientált kockázati tőkealap alapítója ugyanazon a napon “Az energetikai átmenet helyzete” címmel esszét tett közzé blogján. Az üvegházhatású gázok globális kibocsátásáról szólva Gates megjegyezte, hogy a végső célt, hogy “az évi 51 milliárd tonnáról a nullára” jussunk, “a következő három évtizedben” kell elérni.

A milliárdos kitartott amellett, hogy nem lenne helyes “minden pénzt kivonni a [fosszilis tüzelőanyaggal működő] ágazatokból”, mert “ma az emberek így jutnak el a munkahelyükre, így kerülhetik el az emberek, hogy télen megfagyjanak”. Ugyanakkor azt mondta, hogy a piacok nem bízhatnak abban, hogy maguktól a megújuló energiaforrások felé mozdulnak el –

“tervre” van szükség “a folyamat felgyorsításához”.

Tervét ismertetve elmondta, hogy a tiszta energia előállítására szolgáló új technológiákat “tisztességes” módon kell feltalálni és elterjeszteni, hogy a fejlődő országok ne maradjanak hoppon.

Segíteni kell majd az embereket az új körülményekhez való alkalmazkodásban olyan iparágak finanszírozásával, mint a “növénytudomány”, amelybe Gates és az általa alapított Breakthrough Energy Ventures már befektetett.

Az EU nemrégiben megállapodott abban, hogy 15%-kal csökkenti a gázszükségletet ezen a télen, “hogy felkészüljön az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges zavaraira”.

A hónap elején azonban a német földgázszabályozó hatóság nyilvánosságra hozta, hogy az ország szeptemberben 14,5%-kal több gázt használt fel, mint az ötéves átlag, és arra figyelmeztetett, hogy elkerülhetetlen lesz a hiány, ha a németek nem csökkentik a fogyasztásukat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.