2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

A berlini ukrán nagykövet megkérdőjelezte Németország “befogadó kultúráját”

Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete megkérdőjelezte Németország “befogadó kultúráját” az ukrán menekültekkel szemben. A diplomata újságíróknak elmondta, hogy sokan elhagyták az országot, miután nem a remélt fogadtatásban részesültek.

A Bild című német médiatársaság hétfőn sugárzott beszélgetőműsorában Melnyik azt mondta, hogy az ukrán menekültek közül, akik az országuk ellen február végén indított orosz katonai offenzíva után érkeztek Németországba, sokan kiábrándultak Németországból. A nagykövet azt állította, hogy sokan nem érzik úgy, hogy szívesen látják őket, és már a távozás mellett döntöttek.

“A legtöbb ukrán máris visszatér. Többen távoznak ebből az országból, mint ahányan érkeznek” – jegyezte meg Melnyik.

Az ukrán diplomata szerint a németeknek fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy miért van az, hogy ennyi ukrán “nem akar itt maradni”.

Bajorország belügyminisztere, Joachim Herrmann hétfőn a nagykövet megjegyzéseit kommentálva a Bildnek azt mondta, hogy “kifejezetten nem szeretne egyetérteni Melnyik úrral”. Herrmann kitartott amellett, hogy “a menekültek nagy része jól érzi magát. Tudom, hogy ez Bajorországban így van. Amit Melnyik úr állít, az tévedés”. A miniszter hozzátette, hogy az elmúlt hetekben “újra és újra elbeszélgetett ukrán menekültekkel”, és az emberek “pozitívan nyilatkoztak és meglepődtek, hogy milyen kedvesen fogadják őket”.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a korábban Afganisztánból vagy Szíriából érkezett menekültekkel ellentétben az ukránok általában “vissza akarnak térni a szülőföldjükre”.

Közben Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatáról szólva Melnyik elismerte, hogy “ez évekig fog tartani”, hozzátette azonban, hogy Kijev nem a “hátsó ajtón” keresztül akar belépni, hanem “tisztességes eljárást” szeretne.

A német médiában a közelmúltban megjelent, Olaf Scholz német kancellárnak – Emmanuel Macron francia elnökkel és Mario Draghi olasz miniszterelnökkel együtt – e hónapban Kijevbe tervezett esetleges látogatásáról szóló híreket kommentálva az ukrán diplomata világossá tette, hogy Kijev azt szeretné, ha Scholz kézzelfogható és gyors katonai segítséget ígérne.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...