2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

A berlini ukrán nagykövet megkérdőjelezte Németország “befogadó kultúráját”

Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete megkérdőjelezte Németország “befogadó kultúráját” az ukrán menekültekkel szemben. A diplomata újságíróknak elmondta, hogy sokan elhagyták az országot, miután nem a remélt fogadtatásban részesültek.

A Bild című német médiatársaság hétfőn sugárzott beszélgetőműsorában Melnyik azt mondta, hogy az ukrán menekültek közül, akik az országuk ellen február végén indított orosz katonai offenzíva után érkeztek Németországba, sokan kiábrándultak Németországból. A nagykövet azt állította, hogy sokan nem érzik úgy, hogy szívesen látják őket, és már a távozás mellett döntöttek.

“A legtöbb ukrán máris visszatér. Többen távoznak ebből az országból, mint ahányan érkeznek” – jegyezte meg Melnyik.

Az ukrán diplomata szerint a németeknek fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy miért van az, hogy ennyi ukrán “nem akar itt maradni”.

Bajorország belügyminisztere, Joachim Herrmann hétfőn a nagykövet megjegyzéseit kommentálva a Bildnek azt mondta, hogy “kifejezetten nem szeretne egyetérteni Melnyik úrral”. Herrmann kitartott amellett, hogy “a menekültek nagy része jól érzi magát. Tudom, hogy ez Bajorországban így van. Amit Melnyik úr állít, az tévedés”. A miniszter hozzátette, hogy az elmúlt hetekben “újra és újra elbeszélgetett ukrán menekültekkel”, és az emberek “pozitívan nyilatkoztak és meglepődtek, hogy milyen kedvesen fogadják őket”.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a korábban Afganisztánból vagy Szíriából érkezett menekültekkel ellentétben az ukránok általában “vissza akarnak térni a szülőföldjükre”.

Közben Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatáról szólva Melnyik elismerte, hogy “ez évekig fog tartani”, hozzátette azonban, hogy Kijev nem a “hátsó ajtón” keresztül akar belépni, hanem “tisztességes eljárást” szeretne.

A német médiában a közelmúltban megjelent, Olaf Scholz német kancellárnak – Emmanuel Macron francia elnökkel és Mario Draghi olasz miniszterelnökkel együtt – e hónapban Kijevbe tervezett esetleges látogatásáról szóló híreket kommentálva az ukrán diplomata világossá tette, hogy Kijev azt szeretné, ha Scholz kézzelfogható és gyors katonai segítséget ígérne.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS