2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

A német kancellárt májas hurkának nevező berlini ukrán nagykövet kiutasítását követelik

A Bundestag baloldali pártjának frakcióvezető-helyettese, Sevim Dagdelen náci szimpatizánsnak minősítette Andrij Melnyik berlini ukrán nagykövetet, és az azonnali kiutasítását sürgette. A lépést azután követelték, hogy Melnyik megsértette Olaf Scholz kancellárt, “sértődékeny májas hurkának” nevezve őt, amiért nem volt hajlandó állami látogatást tenni Ukrajnában.

“Ha most nem utasítják ki a náci szimpatizáns Melnyiket, akkor minden önbecsülésüket elvesztették” – tweetelte a képviselő kedden.

“Aki, mint Melnyik, a náci kollaboráns Bandera-t “a mi hősünknek” nevezi, és elzarándokol a sírjához, vagy a szélsőjobboldali Azov zászlóaljat “bátraként” védi, az valójában még jóindulatúan is “náci szimpatizánsnak” nevezhető” – tette hozzá.

Korábban ugyanezen a napon a DPA hírügynökségnek adott interjújában a nagykövet csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Németország nem támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. A diplomata Scholzot “sértődékeny májas hurkának” és nem “államférfihoz méltónak” nevezte, válaszul arra, hogy a kancellár nem volt hajlandó ellátogatni a kelet-európai országba. Melnyik azt is bírálta, hogy Berlin nem teljesítette ígéretét, miszerint lőszert szállít Kijevnek a Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez.

Más német politikusok is bírálták Melnyiket a kijelentései miatt. A Bundestag alelnöke, Wolfgang Kubicki azt mondta a nagykövetnek, hogy “Olaf Scholz nem májas hurka, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja”. Egy másik képviselő, Johann Wadephul felszólította az ukrán diplomatát, hogy kezelje megfelelően Németország államférfiait, és hozzátette: “Melnyik kijelentései nem segítik Ukrajnát”.

Ukrajna és Németország között április közepén volt szóváltás, amikor Kijev megtagadta Frank-Walter Steinmeier német elnök fogadását, aki Lengyelország és a balti államok vezetőivel együtt látogatást szándékozott tenni a háború sújtotta országban. Az ukrán fél azonban világossá tette, hogy Steinmeiert nem látják szívesen az országban az Oroszországgal és az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel kapcsolatos korábbi pozitív álláspontja miatt. Scholz “figyelemre méltó esetnek” nevezte Kijev lépését, amely saját ukrajnai látogatásának útjába állhat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...