2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Biden további 1 milliárd dolláros fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

Washington további 1 milliárd dollár “biztonsági segítséget” ad Kijevnek, többek között tüzérségi fegyvereket, lőszert és korszerű rakétákat – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán, miután telefonbeszélgetést folytatott ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel.

Biden tájékoztatta Zelenszkijt, hogy a támogatás “további tüzérségi és partvédelmi fegyvereket, valamint lőszert tartalmaz a tüzérséghez és fejlett rakétarendszerekhez, amelyekre az ukránoknak szükségük van a védelmi műveleteik támogatásához [a Donbasszban]” – olvasható a Fehér Ház által a hívásról közzétett leiratban.

A két vezető megvitatta a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter által vezetett “kontaktcsoport” szerdai brüsszeli ülését is, amelynek célja “az ukrán fegyveres erőknek nyújtott további nemzetközi támogatás koordinálása”.

A fegyvereken és lőszereken kívül Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok további 225 millió dollár humanitárius segítséget küld Kijevnek, “biztonságos ivóvíz, kritikus orvosi ellátmány és egészségügyi ellátás, élelmiszer, óvóhely és készpénz biztosítása a családok számára, hogy alapvető dolgokat vásárolhassanak”.

Bár Biden nem részletezte a fegyverek típusát, Colin Kahl, a Pentagon politikai államtitkára kedden elárulta, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által Ukrajnába küldött rakétatüzérséghez nehéz irányított rakétákat szállítanak, amelyek hatótávolsága eléri a 70 kilométert. Korábban a Fehér Ház azt mondta, hogy a HIMARS rakétavetők “harctéri lőszerrel” érkeznek, és Ukrajna biztosítékot adott az Egyesült Államoknak arra, hogy nem fogja azokat orosz terület ellen használni.

A Biden-kormányzat korábban több mint 5,3 milliárd dollár katonai támogatást nyújtott Ukrajnának, ebből 4,6 milliárd dollárt február 24-e óta – Kahl szerint. A szerdán bejelentett 1 milliárd dollár ezeken az összegeken felül érkezik.

A madridi csúcstalálkozót megelőző megbeszéléseken a NATO vezetői megduplázták az Ukrajnának szánt nehézfegyverek szállításokat is.

“Egységesen állunk itt, hogy Oroszország számára döntő fontosságú, hogy elveszítse a háborút” – mondta kedden Hágában Mark Rutte holland miniszterelnök, aki a NATO főtitkárát és a blokk hat másik vezetőjét látta vendégül.

“És mivel nem lehet közvetlen összecsapás a NATO-csapatok és Oroszország között, azt kell biztosítanunk, hogy Ukrajna képes legyen megvívni ezt a háborút, hogy hozzáférjen minden szükséges fegyverhez”.

Kedden ukrán tüzérség csapást mért egy falura az oroszországi Brjanszki területen, megsebesítve hat civilt. Rakéták és tüzérségi lövedékek záporoztak a Donyecki Népköztársaságban lévő Donyeck városára is, ahol konfliktus 2015-ös kezdete óta a legsúlyosabb támadás volt – közölték a helyi hatóságok. Öt civil meghalt és több mint 30-an megsebesültek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó