2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

A Gazprom tovább csökkenti a gázszállításokat az Északi Áramlaton

A Gazprom orosz energiaipari nagyvállalat szerdán közölte, hogy tovább csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítások kapacitását napi 67 millió köbméterre. A vállalat kifejtette, hogy le kell állítania még egy Siemens típusú gázturbina működését a vezetéken.

“A nagyjavítás előtti idő lejárta miatt (a Rosztyehnadzor, az orosz felügyeleti hatóság utasításainak megfelelően és az egység műszaki állapotát figyelembe véve) a Gazprom leállítja egy másik Siemens gázkompresszoregység működését a Portovaja kompresszorállomáson” – áll az energetikai cég közleményében. Részletezte, hogy a szállítási korlátozás moszkvai idő szerint június 16-án 01:30-tól kezdődik.

Kedden a napi szállítást 167 millió köbméterről 100 millió köbméterre csökkentették. A Gazprom közölte, hogy azért kellett csökkenteni az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő földgázszállításokat, mert a Siemens nem küldte vissza a javításból a gázkompresszoregységet.

A német cég szerdán közölte, hogy az Északi Áramlat gázvezetékhez javított gázkompresszoregység nem lehet visszaszállítani a montreali gyárból, Kanada Oroszország elleni szankciói miatt.

Északi Áramlat

Az Északi Áramlat gázvezeték, amely a Balti-tenger alatt fut és orosz gázt szállít Európába, az oroszországi Portovaja kompresszorállomást köti össze az északkelet-németországi Greifswaldban lévő állomással. Évente mintegy 55 milliárd köbméter gázzal látja el az EU piacát.

A hírre csaknem 25 százalékkal megugrott a gáz ára Európában, a londoni ICE tőzsde adatai szerint április 27. óta először haladta meg az 1300 dollárt ezer köbméterenként.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...