2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Írország is bezárja kapuit az ukrán menekültek előtt

Írországban nincs több hely az ukrán menekültek befogadására, és az elkövetkező napokban érkezők a dublini repülőtéren rekedhetnek. A gyermekügyi minisztérium szerdán a nem kormányzati szervezeteknek tartott tájékoztatójában bejelentette, hogy a dublini Citywest Hotel – amelyet nemrégiben menedékkérők elhelyezésére alakítottak át – elérte a maximális befogadóképességet.

Az ország február óta több mint 40 000 ukrán állampolgárt fogadott be, és egészen idáig a kormány kitartott amellett, hogy a beáramlás korlátozása szóba sem jöhet.

Mivel más létesítmények nem állnak rendelkezésre, az újonnan érkezők kénytelenek lehetnek a repülőtéren aludni – mondták a civil szervezeteknek. Szerda éjjel mintegy 250 ember szállt meg egy régi terminálépületben – jelentette több ír médium.

Micheal Martin miniszterelnök csütörtökön találkozik a miniszterekkel, hogy megvitassák a helyzetet – mondta az Irish Timesnak egy kormányszóvivő. Martin egy csütörtök reggeli sajtótájékoztatón elárulta, hogy a Citywest létesítményben tartózkodók 70 százaléka nem ukrán, hanem más országokból érkező menedékkérők.

Hétfőig 40 678 ember lépett be Ukrajnából Írországba az orosz katonai művelet február 24-i kezdete óta, ebből 1454-en a múlt héten. Mivel Írország lakossága valamivel több mint ötmillió, ez a beáramlás azt jelenti, hogy az elmúlt négy hónapban az országban élő 100 emberből majdnem minden negyedik Ukrajnából érkezett.

Írországban krónikus lakhatási és hajléktalansági válság van, amióta a 2009-es gazdasági összeomlás után megszorításokat vezettek be. Michael Higgins elnök a múlt hónapban egy beszédében “nagy, nagy, nagy kudarcunknak” nevezte, hogy Írországban nincs elegendő lakás az emberek számára.

A lakáshiány ellenére a mezőgazdasági miniszter, Charlie McConalogue márciusban ragaszkodott ahhoz, hogy az ország akár 200 000 ukrán menekültet is befogadhat, míg a lakásügyi miniszter, Darragh O’Brien a múlt hónapban kijelentette, hogy az állam “nem fogja támogatni” a “bevándorlás és a menedékjog felső határát ebben az országban”.

Martin csütörtökön közölte, hogy hétfőn egy Dublin melletti katonai táborban “sátorfalut” nyitnak meg az Ukrajnából és máshonnan érkező migránsok elhelyezésére. A kormány emellett azt tervezi, hogy novembertől akár 2000 ukrán embert is moduláris házakban helyez el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...