2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Biden bejelentette, hogy Abrams harckocsikat küld Ukrajnába

Az Egyesült Államok 31 darab Abrams harckocsit küld Ukrajnának – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán megtartott beszédében, miután Németország közölte, hogy megkezdi Leopard harckocsik szállítását a kijevi kormánynak.

A beszédet szerda reggel jelentették be, az utolsó pillanatban kiegészítve a Fehér Ház menetrendjét.

Az Abramsokat a “világ legalkalmasabb harckocsijainak” nevezve Biden megjegyezte, hogy ezek üzemeltetése és karbantartása bonyolult, ezért az Egyesült Államok Ukrajnának “olyan alkatrészeket és felszereléseket fog adni, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezeket a harckocsikat hatékonyan fenntarthassák a harctéren”.

Korábban a nap folyamán Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Berlin 14 saját Leopard 2A6 harckocsit küld Ukrajnának, és lehetővé teszi más EU- és NATO-országok számára, hogy ugyanezt tegyék a sajátjaikkal. “Szorosan összehangoltan cselekszünk nemzetközi szinten” – mondta Scholz a nyilatkozatban.

Lengyelország szorgalmazta a Leopárdok Kijevbe küldését egy “nemzetközi koalíció” részeként, de a lépéshez Berlin jóváhagyása szükséges. Német tisztviselők a múlt héten jelezték, hogy előbb az Egyesült Államoknak kellene elköteleznie magát az Abrams harckocsik küldése mellett.

Az amerikai hadsereg állítólag vonakodott, mivel úgy vélte, hogy a benzinzabáló, turbinával hajtott Abramsokat túl nehéz üzemeltetni és karbantartani, és túl bonyolultak az ukrán infrastruktúra számára.

Oroszország washingtoni nagykövete a konfliktus valódi agresszorainak “újabb nyilvánvaló provokációjaként” jellemezte az amerikai tankok Kijevbe történő állítólagos szállítását, és hozzátette, hogy ezeket “kétségtelenül meg fogják semmisíteni”, a NATO által az elmúlt évben Ukrajnába szállított egyéb fegyverekkel együtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...