2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Hivatalos: Németország Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának

A német kormány jóváhagyta Leopard 2 harckocsik szállítását Ukrajnának – jelentette be szerdán a német kormány. Németország és más európai nemzetek is szállítanak ilyen fegyverrendszereket.

“Ez a döntés a jól ismert vonalunkat követi, miszerint lehetőségeinkhez mérten támogatjuk Ukrajnát. Szorosan összehangoltan cselekszünk nemzetközi szinten” – mondta Olaf Scholz kancellár egy nyilatkozatban.

A német fegyveres erők 14 Leopard 2A6 harckocsit küldenek saját készleteikből, hogy “gyorsan” két harckocsizászlóaljat hozzanak létre az ukrán hadseregben – közölte a kormány.

A lépés megnyitja az utat olyan nemzetek előtt, mint Lengyelország, hogy német gyártmányú páncélosokat szállítsanak Ukrajnának. Az, hogy Németország nem adta meg azonnal az engedélyt, miután más nemzetek bejelentették szándékukat, kritikáknak tette ki Németországot. Varsó azzal fenyegetőzött, hogy “kisebb koalíciót” alakít a leendő tankadományozók számára, és utalt arra, hogy Berlin álláspontjától függetlenül “helyesen fog cselekedni”.

Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden a NATO-főtitkárral, Jens Stoltenberggel tartott közös sajtótájékoztatón utalt már a közelgő döntésre. A tisztviselő azt javasolta, hogy a többi nemzet jelölje meg azokat a harckocsikat, amelyeket Ukrajnának akar szállítani, és kezdjék meg az ukrán személyzet kiképzését, miközben Berlin jóváhagyására várnak.

Scholz állítólag vonakodott attól, hogy német harckocsikat lásson az ukrajnai harctéren, hacsak az Egyesült Államok nem egyengeti előbb az utat azzal, hogy beleegyezik saját Abrams páncélosainak szállítására. A Pentagon azt állította, hogy a saját tankjai túl költségesek és túl bonyolultak az üzemeltetés és a karbantartás szempontjából ahhoz, hogy Ukrajnának sok hasznát vehesse.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...