2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Betiltották Oroszországban az Aum Sinrikjo szektát

Terrorszervezetnek nyilvánította és betiltotta az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) elnevezésű, japán eredetű vallási szekta oroszországi működését kedden az orosz legfelsőbb bíróság.

Az ítéletet, amelynek jogerőre emelkedése nyomán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az Aum Sinrikjót (Alefet) felveszi majd a terrorszervezetek listájára, zárt tárgyaláson hirdették ki.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) áprilisban kezdeményezetett büntetőeljárást a szekta ellen, azzal gyanúsítva meg az Aum Sinrikjót, hogy annak tevékenysége polgárok elleni erőszakkal és más egészségre káros tevékenységgel is összefügg. A vallási csoportosulás legkésőbb 2011-ben jelent meg Moszkvában és Szentpéterváron, és egyebek között az interneten gyűjtött adományt.

Az Aum Sinrikjo 1995-ben lett világszerte hírhedté, amikor tagjai szarin ideggázzal intéztek támadást a japán főváros metróhálózatában, ami 12 ember halálát okozta, ötven személynek pedig súlyosan sérüléseket okozott. A szektát 1987-ben megalapító Aszahara Sokót 2004-ben halálra ítélték 12 további szektataggal együtt, de az ítéletet nem hajtották végre.

Az Aum Sinrikjó több mint 180 tagjára szabtak ki szabadságvesztéssel járó büntetést. A szekta hivatalosan beszüntette tevékenységét és tanításának követői elhatárolódtak Aszaharától és az ő sugalmazására végrehajtott bűncselekményektől.

A csoportosulásnak azonban Japánban két legálisan működő utódszervezete maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel, amelyek rendőri felügyelet alatt folytatják tevékenységüket. Montenegróból márciusban a szekta 58 külföldi – köztük 43 orosz állampolgárságú – követőjét utasították ki.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...