2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Betiltották Oroszországban az Aum Sinrikjo szektát

Terrorszervezetnek nyilvánította és betiltotta az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) elnevezésű, japán eredetű vallási szekta oroszországi működését kedden az orosz legfelsőbb bíróság.

Az ítéletet, amelynek jogerőre emelkedése nyomán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az Aum Sinrikjót (Alefet) felveszi majd a terrorszervezetek listájára, zárt tárgyaláson hirdették ki.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) áprilisban kezdeményezetett büntetőeljárást a szekta ellen, azzal gyanúsítva meg az Aum Sinrikjót, hogy annak tevékenysége polgárok elleni erőszakkal és más egészségre káros tevékenységgel is összefügg. A vallási csoportosulás legkésőbb 2011-ben jelent meg Moszkvában és Szentpéterváron, és egyebek között az interneten gyűjtött adományt.

Az Aum Sinrikjo 1995-ben lett világszerte hírhedté, amikor tagjai szarin ideggázzal intéztek támadást a japán főváros metróhálózatában, ami 12 ember halálát okozta, ötven személynek pedig súlyosan sérüléseket okozott. A szektát 1987-ben megalapító Aszahara Sokót 2004-ben halálra ítélték 12 további szektataggal együtt, de az ítéletet nem hajtották végre.

Az Aum Sinrikjó több mint 180 tagjára szabtak ki szabadságvesztéssel járó büntetést. A szekta hivatalosan beszüntette tevékenységét és tanításának követői elhatárolódtak Aszaharától és az ő sugalmazására végrehajtott bűncselekményektől.

A csoportosulásnak azonban Japánban két legálisan működő utódszervezete maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel, amelyek rendőri felügyelet alatt folytatják tevékenységüket. Montenegróból márciusban a szekta 58 külföldi – köztük 43 orosz állampolgárságú – követőjét utasították ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó