2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Betiltja az orosz nyelvet az egyik ukrán város

Korlátozni fogják az orosz nyelv használatát a dél-ukrajnai Mikolajiv város iskoláiban – közölte szombaton Jekatyerina Sztokoliasz, a városi tanács végrehajtó bizottságának tagja.

Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a döntést pénteken hozta meg a bizottság.

“Szeptember 1-től nem lesznek klubok, tanfolyamok, junior osztályok és oktatási tervek orosz nyelvvel. Végre! Köszönöm minden kollégámnak!” írta Stokolias.

Hozzáfűzött egy rajzot, amely egy macskát ábrázol, aki egy szívet tart az ukrán zászló színeiben. A kép felirata: “A nyelv számít” és “Minden számít”. A bejegyzést itt nézheted meg.

A bejelentés Mikolajivben akkor történt, amikor Andrej Vitrenko ukrán oktatási és tudományos miniszterhelyettes a hónap elején nyilvánosságra hozta, hogy a hatóságok több tantárgy, köztük az idegen irodalom, a világtörténelem és Ukrajna történelme tekintetében is változtatást tervez az iskolai tanterven. Különösen nagy visszhangja volt, hogy Lev Tolsztoj orosz író “Háború és béke” című világhírű regényét is kitiltják az ukrán oktatási intézményekből.

“Ilyen dolgokat nem fognak tanulni Ukrajnában. Minden, ami az ork csapatokat dicsőíti, eltűnik a külföldi irodalom tantervből” – magyarázta Vitrenko.

Azt is elmondta, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy maradjanak-e orosz írók a tantervben.

Áprilisban Tarasz Kremen, az államnyelv védelméért felelős ukrán biztos felszólított arra, hogy azokban az iskolákban, ahol még tanítják az orosz nyelvet, akkor azt más tantárgyakkal – például Ukrajna történelmével, ukrán nyelvvel, angollal vagy matematikával – helyettesítsék.

Bár a moszkvai katonai művelet kezdete óta az ukrán hatóságok fokozták az orosz nyelvvel kapcsolatos korlátozásokat, Kijev már jóval a jelenlegi konfliktus előtt betiltotta az orosz műalkotásokat – és a nyelv oktatását. 2019 márciusában az ukrán kormány mintegy 40 műalkotást tiltott be, mert azok orosz vállalkozásokat, művészeket, közösségi hálózatokat, internetes portálokat, a Szovjetuniót vagy szovjet politikai személyiségeket említettek.

2019-ben elfogadták az “Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének biztosításáról” című, Petro Porosenko akkori elnök által szorgalmazott, széles körű jogszabályt. Ez hivatalosan az ukrán nyelvet tette az egyetlen államnyelvvé, és elrendelte, hogy számos területen, többek között a közigazgatásban, a médiában és az oktatásban is az ukrán nyelv legyen az elsődleges nyelv. Annak ellenére, hogy az orosz nyelv Ukrajna nagy részén elterjedt anyanyelv, és az ország keleti és déli részén számos városban csak oroszul beszélnek, a törvényben nem kaptak kivételt.

Moszkva évek óta aggodalmát fejezi ki az orosz nyelv ukrajnai elnyomása miatt. Tavaly szeptemberben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy “az orosz nyelv elleni diszkrimináció Ukrajnában katasztrofális méreteket öltött”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...