2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Betiltja az orosz nyelvet az egyik ukrán város

Korlátozni fogják az orosz nyelv használatát a dél-ukrajnai Mikolajiv város iskoláiban – közölte szombaton Jekatyerina Sztokoliasz, a városi tanács végrehajtó bizottságának tagja.

Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a döntést pénteken hozta meg a bizottság.

“Szeptember 1-től nem lesznek klubok, tanfolyamok, junior osztályok és oktatási tervek orosz nyelvvel. Végre! Köszönöm minden kollégámnak!” írta Stokolias.

Hozzáfűzött egy rajzot, amely egy macskát ábrázol, aki egy szívet tart az ukrán zászló színeiben. A kép felirata: “A nyelv számít” és “Minden számít”. A bejegyzést itt nézheted meg.

A bejelentés Mikolajivben akkor történt, amikor Andrej Vitrenko ukrán oktatási és tudományos miniszterhelyettes a hónap elején nyilvánosságra hozta, hogy a hatóságok több tantárgy, köztük az idegen irodalom, a világtörténelem és Ukrajna történelme tekintetében is változtatást tervez az iskolai tanterven. Különösen nagy visszhangja volt, hogy Lev Tolsztoj orosz író “Háború és béke” című világhírű regényét is kitiltják az ukrán oktatási intézményekből.

“Ilyen dolgokat nem fognak tanulni Ukrajnában. Minden, ami az ork csapatokat dicsőíti, eltűnik a külföldi irodalom tantervből” – magyarázta Vitrenko.

Azt is elmondta, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy maradjanak-e orosz írók a tantervben.

Áprilisban Tarasz Kremen, az államnyelv védelméért felelős ukrán biztos felszólított arra, hogy azokban az iskolákban, ahol még tanítják az orosz nyelvet, akkor azt más tantárgyakkal – például Ukrajna történelmével, ukrán nyelvvel, angollal vagy matematikával – helyettesítsék.

Bár a moszkvai katonai művelet kezdete óta az ukrán hatóságok fokozták az orosz nyelvvel kapcsolatos korlátozásokat, Kijev már jóval a jelenlegi konfliktus előtt betiltotta az orosz műalkotásokat – és a nyelv oktatását. 2019 márciusában az ukrán kormány mintegy 40 műalkotást tiltott be, mert azok orosz vállalkozásokat, művészeket, közösségi hálózatokat, internetes portálokat, a Szovjetuniót vagy szovjet politikai személyiségeket említettek.

2019-ben elfogadták az “Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének biztosításáról” című, Petro Porosenko akkori elnök által szorgalmazott, széles körű jogszabályt. Ez hivatalosan az ukrán nyelvet tette az egyetlen államnyelvvé, és elrendelte, hogy számos területen, többek között a közigazgatásban, a médiában és az oktatásban is az ukrán nyelv legyen az elsődleges nyelv. Annak ellenére, hogy az orosz nyelv Ukrajna nagy részén elterjedt anyanyelv, és az ország keleti és déli részén számos városban csak oroszul beszélnek, a törvényben nem kaptak kivételt.

Moszkva évek óta aggodalmát fejezi ki az orosz nyelv ukrajnai elnyomása miatt. Tavaly szeptemberben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy “az orosz nyelv elleni diszkrimináció Ukrajnában katasztrofális méreteket öltött”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...