2023, január 26.
1.5 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Ukrajna betiltja Tolsztoj Háború és béke című művét is

Lev Tolsztoj Háború és béke című művét és más, állítólag az orosz hadsereget dicsőítő műveket nem tanítanak többé az ukrán iskolákban – jelentette be kedden a kijevi oktatási minisztérium.

Tolsztoj nemzetközileg elismert remekműve csatlakozik azokhoz a klasszikus orosz könyvekhez, amelyeket már jóval a jelenlegi konfliktus előtt betiltottak Ukrajnában.

“Mindezek teljesen ki lesznek zárva a külföldi irodalomból” – mondta Andrij Vitrenko az oktatási minisztérium miniszterhelyettese az Ukrajna 24 televíziós csatornának adott interjúban. “Tehát például a ‘Háború és béke’, ezt már nem fogják tanulni Ukrajnában”.

Vitrenko hozzátette, hogy a minisztérium még dolgozik azon orosz írók műveinek végleges listáján, amelyeket kizárnak a tantervből.

Észrevételeit a kijevi kulturális és információpolitikai minisztérium múlt havi bejelentése követte, miszerint az ukrán könyvtárakból eltávolítják az “orosz propagandát népszerűsítő” irodalmi műveket, és ukrán könyvekkel helyettesítik azokat.

“A propaganda veszélyes fegyver. Az orosz hazugságok ma mindenütt mérgek” – írta akkor Larisza Petaszjuk miniszterhelyettes a Facebookon.

Tolsztoj terjedelmes beszámolója a napóleoni háborúk alatti Orosz Birodalomról eredetileg 1865 és 1867 között jelent meg folytatásokban. Ivan Turgenyev orosz regényíró egy 1880-as francia folyóiratban megjelent cikkében “korunk egyik legjelentősebb könyvének” és “egy nagy író nagy művének” nevezte, amely az “igazi, valóságos Oroszországot” ábrázolja.

Azóta a világ számos nyelvére lefordították, és többször került televíziós képernyőre és mozivászonra – legutóbb 2016-ban.

Kijev azonban már jóval a jelenlegi konfliktus előtt betiltotta az orosz műalkotásokat – és a nyelvoktatást. Az ukrán kormány 2019 márciusában mintegy 40 műalkotást tiltott be, mert azok orosz vállalkozásokat, művészeket, közösségi hálózatokat, internetes portálokat, a Szovjetuniót vagy szovjet politikai személyiségeket említettek. Az akkor betiltott művek között volt Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regénye, amelyet a Szovjetunióban is cenzúráztak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...