2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Ukrajna betiltja Tolsztoj Háború és béke című művét is

Lev Tolsztoj Háború és béke című művét és más, állítólag az orosz hadsereget dicsőítő műveket nem tanítanak többé az ukrán iskolákban – jelentette be kedden a kijevi oktatási minisztérium.

Tolsztoj nemzetközileg elismert remekműve csatlakozik azokhoz a klasszikus orosz könyvekhez, amelyeket már jóval a jelenlegi konfliktus előtt betiltottak Ukrajnában.

“Mindezek teljesen ki lesznek zárva a külföldi irodalomból” – mondta Andrij Vitrenko az oktatási minisztérium miniszterhelyettese az Ukrajna 24 televíziós csatornának adott interjúban. “Tehát például a ‘Háború és béke’, ezt már nem fogják tanulni Ukrajnában”.

Vitrenko hozzátette, hogy a minisztérium még dolgozik azon orosz írók műveinek végleges listáján, amelyeket kizárnak a tantervből.

Észrevételeit a kijevi kulturális és információpolitikai minisztérium múlt havi bejelentése követte, miszerint az ukrán könyvtárakból eltávolítják az “orosz propagandát népszerűsítő” irodalmi műveket, és ukrán könyvekkel helyettesítik azokat.

“A propaganda veszélyes fegyver. Az orosz hazugságok ma mindenütt mérgek” – írta akkor Larisza Petaszjuk miniszterhelyettes a Facebookon.

Tolsztoj terjedelmes beszámolója a napóleoni háborúk alatti Orosz Birodalomról eredetileg 1865 és 1867 között jelent meg folytatásokban. Ivan Turgenyev orosz regényíró egy 1880-as francia folyóiratban megjelent cikkében “korunk egyik legjelentősebb könyvének” és “egy nagy író nagy művének” nevezte, amely az “igazi, valóságos Oroszországot” ábrázolja.

Azóta a világ számos nyelvére lefordították, és többször került televíziós képernyőre és mozivászonra – legutóbb 2016-ban.

Kijev azonban már jóval a jelenlegi konfliktus előtt betiltotta az orosz műalkotásokat – és a nyelvoktatást. Az ukrán kormány 2019 márciusában mintegy 40 műalkotást tiltott be, mert azok orosz vállalkozásokat, művészeket, közösségi hálózatokat, internetes portálokat, a Szovjetuniót vagy szovjet politikai személyiségeket említettek. Az akkor betiltott művek között volt Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regénye, amelyet a Szovjetunióban is cenzúráztak.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó