2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Oroszország megerősítette, hogy bevetették a Szu-57-es ötödik generációs vadászokat Ukrajnában

Az orosz Szu-57-es ötödik generációs szuperszonikus lopakodó vadászgépeket már alkalmazták az ukrajnai harci bevetéseken – erősítette meg Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes.

A vadászgépeket “többször” használták Ukrajnában, mind egyénileg, mind rajok részeként – mondta Boriszov szombaton a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon újságíróknak. Hozzátette, hogy a repülőgépek fegyverei “nagyon hatékonyak”.

Az első Szu-57-esek 2020-ban csatlakoztak a légierőhöz, és bombázó bevetéseket repültek Szíriában. Az orosz média először májusban számolt be a Szu-57-esek ukrajnai bevetéséről.

Júniusban a RIA Novosztyi hírügynökség egy forrást idézve azt mondta, hogy négy gépet vetettek be a légvédelmi rendszerek felderítésére és megsemmisítésére. A forrás szerint a lopakodó technológia segített a sugárhajtású repülőgépeknek elkerülni a radarokat.

Boriszov elmondta, hogy Oroszország lézerfegyvert is bevetett Ukrajnában, amely képes a drónok megsemmisítésére.

A Nyugat eközben továbbra is nehézfegyvereket küld Ukrajnának, köztük HIMARS többszörös rakétavetőket és M777-es tarackokat.

Oroszország február végén indította el különleges hadműveletét Ukrajnában, miután Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...