2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Berlin további légvédelmi rendszerek szállítását ígérte Ukrajnának

Olaf Scholz német kancellár “örül” annak, hogy Ukrajnában már modern, német gyártmányú légvédelmi rendszereket, köztük az Iris-T-t használnak, és hozzátette, hogy “a lehető leghamarabb” további három ilyen rendszert küldenek.

A berlini német-ukrán gazdasági fórumon tartott beszédében elítélte az ország infrastruktúrája ellen intézett “Oroszország kíméletlennek rakétatámadásait” is, és kijelentette, hogy “mindent meg kell tennünk az ukrán városok és települések védelmében”.

“Az Iris-T meg tud védeni egy egész nagyvárost a rakétáktól és drónoktól” – mondta a kancellár, hozzátéve, hogy Németország “határozottan támogatja” Ukrajnát az Oroszországgal folyó konfliktusban, és ezt más “partnerekkel” együtt továbbra is meg fogja tenni, “amíg szükséges”.

Az IRIS-T SLM egy földi légvédelmi rendszer, amely a német média szerint akár 20 kilométeres magasságban és 40 kilométeres távolságban képes elfogni a beérkező rakétákat. Scholz eredetileg még júniusban ígérte meg ezeket a rendszereket Ukrajnának, annak ellenére, hogy akkor még a német fegyveres erők, a Bundeswehr sem rendelkezett velük. Az egyetlen IRIS-T rendszer, amellyel Németország rendelkezik, az Eurofighter és Tornado repülőgépekre szerelt levegő-levegő rakéták.

A tervek szerint összesen négy darab, egy parancsnoki járműből, egy radarjárműből és egy teherautóra szerelt indítóegységből álló egység érkezett volna Ukrajnába. Németország eddig csak egy ilyen egységet szállított le, ami október elején történt meg. A többit legkorábban valamikor 2023-ban tervezik Kijevbe szállítani.

A Der Spiegel című német lap korábban azt állította, hogy a Berlin által ígért maradék három egységet még nem gyártották le. Egyes médiajelentések szerint Kijev legalább egy tucat ilyen légvédelmi rendszert kért, és felajánlotta, hogy közvetlenül a német gyártótól, a Diehl Defense-től vásárolja meg azokat.

Németország a konfliktus február végi kezdete óta több mint 743 millió euró értékben küldött fegyvereket Ukrajnának, köztük többször szállított önjáró Gepard légvédelmi lövegeket és PzH 2000-es tarackokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...