2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Izrael ismét elutasította Ukrajna fegyverekre vonatkozó igényét

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter hétfői telefonbeszélgetése során elutasította ukrán kollégája, Olekszij Reznyikov fegyverkérelmét. Annak ellenére, hogy Izrael hivatalosan vonakodik Ukrajna felfegyverzésétől, a hírek szerint Kijevnek katonai hírszerzést és bizonyos fegyvereket kínál a magánúton.

Gantz elmondta Reznyikovnak, hogy Izrael támogatja Ukrajnát az Oroszországgal való konfliktusában, de “operatív korlátozások” miatt nem szállít fegyvereket – jelentette a Times of Israel. A szóban forgó korlátozások valószínűleg Izrael szíriai légi bevetéseire vonatkoznak, amelyek az ország légterének nagy részét ellenőrző Oroszországgal való kapcsolattartástól függenek.

Az izraeli miniszter elmondta, hogy országa továbbra is humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának, valamint védőfelszereléseket, például sisakokat és testpáncélokat.

Gantz és Reznyikov között az elmúlt héten több tervezett telefonbeszélgetést is lemondtak, a múlt csütörtökre tervezett beszélgetést Kijev törölte, miután Gantz határozottan kijelentette, hogy Izrael nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Ukrán tisztviselők már hónapok óta szólítják fel Izraelt, hogy adományozzon légvédelmi rendszereket, de ezek a felhívások fokozódtak, miután Oroszország “kamikaze” drónokkal kezdte bombázni Ukrajna energetikai infrastruktúráját. Mivel Ukrajna NATO által szállított védelmi rendszere képtelen volt megállítani a támadásokat, a kijevi külügyminisztérium a múlt héten levelet küldött Nyugat-Jeruzsálembe, amelyben sürgette a zsidó államot, hogy “haladéktalanul” szállítson légvédelmi rendszereket – köztük a Vas Kupola rakétaütegeket – Kijevnek.

Annak ellenére, hogy az izraeli kormány nem hajlandó közvetlenül fegyvert szállítani Ukrajnának, a jelentések szerint szemet huny afelett, hogy védelmi vállalkozói megkerülik ezt a politikát.

Az egyik izraeli cég drónelhárító rendszereket szállít Lengyelországnak, amelyeket Varsó aztán továbbszállít Kijevnek – jelentette a Zman Jiszráél héber hírportál a múlt hónapban. A cég “úgy tesz, mintha nem tudna róla”, hogy termékeit Ukrajnába szállítják – állította a jelentés.

Izrael “az orosz drónok célba vételéhez hasznos hírszerzési információkat is szolgáltatott” – jelentette vasárnap a New York Times egy meg nem nevezett ukrán tisztviselőre hivatkozva. Az újság nem részletezte bővebben a tisztviselő állítását, és izraeli részről sem kapott megerősítést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.