2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Barroso: a szentpétervári csúcs döntő a stratégiai partnerség újraindításában

EUA szentpétervári orosz-EU csúcs döntő pillanat a stratégiai partnerség újraindításában – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapban hétfőn megjelent interjúban. A csúcstalálkozó hivatalos része hétfőn kezdődött az észak-oroszországi városban. José Manuel Barroso kijelentette: az Európai Unió (EU) kész elmélyíteni az együttműködést Oroszországgal a partnerségi viszony minden területén. Hozzátette: “jóval szorosabban tudunk együtt dolgozni fontos globális kérdések megoldásában, és természetesen folytatjuk a Partnerség a modernizációért közös program fejlesztését”. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: Oroszországgal a partnerség megerősítésének és elmélyítésének legjobb alapja az az átfogó alapszerződés lesz, amely az Európai Unió és Oroszország között 1997-ben létrejött partnerségi és együttműködési megállapodást váltja fel.
Arra a kérdésre, hogy mi a legkomolyabb akadálya az orosz-EU kapcsolatok fejlesztésének, Barroso diplomatikus választ adott. Úgy vélte: “az energiakereskedelmi együttműködés rendkívül előnyös mindkét félnek, nekünk a diverzifikálás és a piacok megnyitása érdekében kell a megfelelő döntést meghoznunk…” Kiemelte, hogy az európai közvélemény fontosnak tartja a nemzetközi kötelezettségek betartását, különös tekintettel az emberi jogokra és a jog elsőbbségére.

José Manuel Barroso szerint a vízumrendszer könnyítéséről szóló, 2007-ben életbe lépett megállapodás óta valódi haladás történt. A végső cél a vízumkényszer teljes eltörlése, de nem a határidők betartása, hanem a megállapodások tartalma a legfontosabb.

Az Európai Bizottság elnöke elmondta: a kereskedelmi, a befektetési és az energetikai kérdésekben komoly munka vár a felekre az alapszerződés előkészítése során.

Az euróövezet válságára, jövőjére és az esetleges orosz segítségre vonatkozó kérdésre válaszolva Barroso kifejtette: “nem kételkedem abban, hogy az euróövezet és az Európai Unió megerősödve fog kikerülni ebből a válságból. Oroszországot hatalmas érdek fűzi az euróövezethez, mivel az EU a legnagyobb kereskedelmi partnere és gazdaságának legfőbb befektetői forrása.”

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....