2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Árviták miatt zárva a Barátság kőolajvezeték csehországi része

VezetékCseh-orosz árviták miatt leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték Csehországba vezető ágán – közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap hétfőn. Az újság szerint Csehország jelenleg csak a kilencvenes évek közepén épített IKL – a német Ingolstadtot a csehországi Kralupyval összekötő – vezetéken  kap kőolajat. Az árvita rendezése várhatóan néhány hétig is eltart. Mikulás Duda, a legnagyobb csehországi kőolajkereskedő, az Unipetrol szóvivője elmondta: az Unipetrol pénzügyi okokból előnyben részesítené a Barátság kőolajvezetéket, de egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel végződnek az ártárgyalások az orosz szállítókkal. “Nehéz megmondani, mikor ám, amint sikerül megegyeznünk, természetesen azonnal felújítják a szállításokat a Barátság kőolajvezetéken” – jelentette ki Duda. Elmondta: az Unipetrol már szerződéssel bebiztosította a júniusban szükséges kőolajmennyiség nagyobb részét. Az árat nem volt hajlandó elárulni. Szakértők szerint azonban valószínűleg magasabb, mintha a kőolajat a Barátság vezetéken keresztül kapta volna.

A cseh kőolajipari lobbi szerint nem kell attól tartani, hogy a Barátság kőolajvezeték a jövőben ne lenne kihasználva. Egy magát megnevezni nem kívánó ipari vezető megjegyezte: az oroszoknak pénzbe kerül a Barátság vezeték fenntartása, ezért érdekük annak kihasználása. A cseheknek meg azért érdekük, mert  az így szállított kőolaj Oroszországból olcsóbb, mintha azt nyugati szállítóktól szereznék be.

Duda kifejtette, hogy nem egészen új keletű problémáról van szó. A problémák áprilisban kezdődtek, s az Unipetrol már májusban is a szükséges kőolaj egy részét az IKL-en keresztül hozta be az olaszországi Trieszt kikötőjéből.

Csehország kőolajszükségletének 57 százalékát kapta tavaly a Barátság kőolajvezetéken keresztül. A korábbi években ez 70 százalék volt. Nem kizárt, hogy az idén a kőolajszükséglet nagyobbik része már az IKL-en keresztül érkezik Csehországba.

Az Unipetrol többségi tulajdonában lévő Ceská Rafinérská társaság két olajfinomítót üzemeltet, s tavaly 6,7 millió tonna kőolajat dolgozott fel, 2010-ben ez a mennyiség még több mint 7,3 millió tonna volt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...