2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Azerbajdzsán katonai műveletet hajtott végre Hegyi-Karabahban (videó)

Azerbajdzsán fegyveres erői katonai műveletet hajtottak végre a Hegyi-karabah milíciák ellen, amelyek “új harci pozíciókat” igyekeztek létrehozni a térségben – közölte szerdán közleményben az ország védelmi minisztériuma.

Az azerbajdzsáni hadsereg a “Bosszú hadműveletnek” nevezett művelet során ellenőrzése alá vont néhány “fontos parancsnoki magaslatot” – tette hozzá.

A hadműveletre azt követően került sor, hogy a helyi milíciák “durván megsértették” a Moszkva közvetítésével létrejött 2020-as tűzszüneti megállapodást Jereván és Baku között – tette hozzá a védelmi minisztérium. Baku korábban azzal vádolta a hegyi-karabahi milíciákat, hogy a térségben azerbajdzsáni állásokat támadtak, és megerősítette legalább egy katona halálát.

A minisztérium közzétett egy videót is, amelyen látszólag egy légicsapás látható a helyi milícia néhány tüzérségi egységnek otthont adó bázisa ellen. A felvételeken több vontatott tüzérségi löveg és teherautó megsemmisülése látható.

Hegyi-Karabah térségében már napok óta nagy a feszültség. A hivatalosan Azerbajdzsán részeként elismert régió de facto nem áll Baku ellenőrzése alatt. Etnikailag jelentős örmény lakosság él itt.

Jereván és Baku egyaránt katonai provokációkkal vádolta egymást a közelmúltban a térségben, és áldozatokról számoltak be. Oroszország, amelynek békefenntartó erői vannak a térségben, “a tűzszünet megsértéséről” számolt be, és közölte, hogy intézkedéseket tett a felmerülő kérdések “megoldására”.

Mindkét fél támadásokkal, köztük “intenzív” ágyúzással vádolja a másikat hétfő óta, amikor a helyi médiában megjelentek az első jelentések a konfliktusokról. Az örmény média arról számolt be, hogy az azerbajdzsáni csapatok az elmúlt napokban Hegyi-Karabah több pontján is támadták a helyi örmény etnikumú milíciákat, és azzal vádolták Bakut, hogy offenzívát tervez a térségben.

Az örmény védelmi minisztérium megerősítette, hogy legalább két katona meghalt az azerbajdzsáni támadásban, és hozzátette, hogy további 14 katona megsebesült.

Örményország biztonsági tanácsának titkára, Armen Grigorjan szerdán a helyi médiának azt mondta, hogy Baku azt akarja, hogy Örményország ne használja tovább az úgynevezett Lachin-folyosót – egy hegyvidéki utat, amely összeköti a vitatott Hegyi-Karabah régióval -, hanem válasszon más útvonalat. Grigorjan az ilyen követeléseket a 2020-as megállapodás megsértéseként ítélte el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...