2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A britek radioaktív elemekkel szennyezett gázt exportálnak az EU-ba – írja a Financial Times

Az uniós energetikai vállalatok arra panaszkodtak, hogy az EU-ba irányuló exportra Nagy-Britanniában feldolgozott cseppfolyósított földgáz (LNG) mérgező és veszélyes szennyezőanyagokat tartalmaz, és sürgetik Londont, hogy orvosolja a helyzetet – jelentette hétfőn a Financial Times.

Az Egyesült Királyság nagy mennyiségű, főként az Egyesült Államokból és Katarból származó cseppfolyósított földgázt dolgoz fel, majd tenger alatti csővezetékeken keresztül Belgiumba és Hollandiába exportálja a gázt. Mivel az uniós országok az oroszországi szállítások csökkenése közepette igyekeznek feltölteni gáztárolóikat, az Egyesült Királyság létfontosságú alternatív forrássá vált.

A jelentés szerint azonban több energiaipari vállalat is azt állította, hogy az elmúlt hónapokban a brit terminálokra szállított gáz gyakran radioaktív elemekkel volt szennyezett. A megállapításokról beszámoló vállalatok között van a belga infrastrukturális óriás Fluxys, a német Securing Energy for Europe (korábban Gazprom Germania) és a francia EDF. Közösen sürgették a brit National Gridet, hogy sürgősen tegyen lépéseket a probléma orvoslására.

A National Grid állítólag nemrégiben kérelmet nyújtott be az Ofgem brit energiaügyi szabályozó hatósághoz, hogy ideiglenesen növelje a Hollandiába vezető vezetéken keresztül a kontinentális Európába irányuló gázexport mennyiségét.

Az Interconnector Limited, amely az Egyesült Királyság és Belgium közötti gázvezetéket üzemelteti, azonban azt mondta, hogy meglepte a terv, mivel idén az ellátások folyamatosan szennyezettek voltak, és két alkalommal le is állították a vezetéket javítás miatt.

A National Grid kérelmének vizsgálatával megbízott szakértői testületnek küldött nyilatkozatában az Interconnector Limited azt mondta, hogy a gáz “veszélyes, mérgező, radioaktív és piroforos” anyagokkal van tele. A vállalat szerint az ilyen minőségű gázmennyiségek bármilyen növekedése “súlyosbítaná” a problémákat, “ami a határokon átnyúló áramlások megszakadásának fokozott kockázatához vezetne, veszélyeztetve mind az európai, mind a brit ellátásbiztonságot”.

A francia EDF hasonló panaszoknak adott hangot, és kijelentette, hogy a helyzet károsítja “az összekapcsolt Brit-EU gázpiac hatékonyságát és eredményességét”.

Energiaipari források a hírportálnak elmondták, hogy a gázáramban lévő bizonyos mennyiségű szennyeződés, amelyet néha “pornak” neveznek, normális. Szerintük azonban a por mennyisége az elmúlt négy hónapban “soha nem látott mennyiségre” nőtt.

A National Grid ugyanakkor közölte, hogy a por jelenléte a brit nemzeti gázszállító rendszerben “történelmi és ismert probléma”, és megjegyezte, hogy a csővezetékek fokozott karbantartása “nem váratlan”, tekintettel arra, hogy “a kontinensre irányuló gázáramlás sokkal nagyobb, mint ami egy átlagos nyáron megfigyelhető, mivel fontos szerepet játszunk az EU gázellátásának támogatásában”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó