2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Az USA tagadja, hogy részt vett volna az Irán elleni dróntámadásban

A Pentagon tagadta, hogy amerikai erők részt vettek volna abban a szombat késő esti dróntámadásban, amely könnyedén megrongálta az iráni védelmi minisztérium egyik komplexumát az ország középső részén fekvő Iszfahán városában. A nyilatkozatot azután tették közzé, hogy a jelentések szerint az Egyesült Államok és Izrael is érintett lehetett a támadásban.

Az iráni védelmi minisztérium szerint több drón vette célba a katonai komplexumot, de a légvédelem sikeresen visszaverte a támadást. Azt is közölték, hogy nem voltak áldozatok, és hogy a létesítmény folytatja a normál működést.

Bár Teherán elzárkózott a felelősségre vonástól, külügyminisztere, Hoszein Amirabdollahian ragaszkodott ahhoz, hogy “egy gyáva dróntámadás… nem fogja akadályozni Irán békés célú nukleáris programjának előrehaladását”.

Hétfőn a FARS iráni hírügynökség olyan felvételeket tett közzé, amelyeken látszólag több kis drón roncsai látszanak, amelyek a jelek szerint a támadásokat végrehajtották. A videón egy kissé megrongálódott épület is látható volt a létesítményben.

A Reutersnek nyilatkozva vasárnap a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder dandártábornok azt állította, hogy nem vettek részt amerikai katonai erők. Nem volt hajlandó többet mondani az incidensről.

Az Al-Arabija tévécsatorna saját forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai légierő és “még egy ország” vett részt a támadásban, azt állítva, hogy a drónok egy ballisztikus rakétaraktárat vettek célba.

A Wall Street Journal eközben “a műveletet ismerő emberekre” hivatkozva azt állította, hogy a csapást Izrael szervezte.

A jelentés azt is írta, hogy Jeruzsálem és Washington “új utakat keres Teherán nukleáris és katonai ambícióinak megfékezésére”.

Eddig egyetlen ország sem vállalta magára a támadást. Az incidens azonban az Irán és Izrael közötti, Teherán nukleáris programja miatt megnövekedett feszültségek közepette történt.

Izraeli tisztviselők többször figyelmeztettek arra, hogy Irán atomfegyverek megszerzésére törekszik, Teherán azonban visszautasította ezt a vádat, azzal érvelve, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.

Hétfőn kora délután újabb dróntámadásról érkezett jelentés, amely egy állítólag élelmiszert szállító teherautókból álló konvojt ért a szíriai-iraki határon lévő al-Kaim átkelőnél. Az Al-Majadeen tévécsatorna arról számolt be, hogy a csapás célpontja “három iráni segélyszállító teherautó volt, amelyek liszttel és rizzsel voltak megrakva”, és hogy “a konvoj nem szállított fegyvereket”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó