2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Az USA reagált a hírre, amely szerint amerikai zsoldosokat fogtak el Ukrajnában

Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint két amerikai állampolgárt fogtak el Ukrajnában, miközben a kijevi oldalon harcoltak. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy Washington mindent megtesz a szabadon bocsátásuk érdekében, ha a hírek igaznak bizonyulnak.

A két amerikait, akiket a Daily Telegraph csütörtökön Alexander Drueke és Andy Huynh katonai veteránként azonosított, a jelentések szerint múlt héten ejtették foglyul Harkov városának közelében. A brit lap úgy jellemezte őket, mint a jelek szerint az első amerikai állampolgárokat, akiket az Ukrajnáért folytatott harcok során fogtak el, az egész ügyet pedig diplomáciailag érzékenynek minősítették.

Washington sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt. John Kirby, a Pentagon korábbi szóvivője, aki jelenleg az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, ígéretet tett arra, hogy Washington felhasználja befolyását a szabadon bocsátásuk érdekében, amennyiben a hírekben megjelent elfogás megerősítést nyer.

“Ha ez igaz, mindent megteszünk, hogy biztonságban hazajuttassuk őket” – mondta a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Biden-kormányzat lebeszélte az amerikaiakat arról, hogy Ukrajnába menjenek és csatlakozzanak a kijevi csapatokhoz.

“Ez egy háborús övezet” – mondta. “És ha valaki szenvedélyesen szeretné támogatni Ukrajnát, annak számos más módja van, ami biztonságosabb és ugyanolyan hatékony”.

A Telegraph szerint a két férfi múlt csütörtökön tűnt el harc közben, és a jelek szerint elfogták őket.

A riport egy másik külföldi harcos beszámolóján alapult, aki az ukrán hadsereg ugyanazon egységének tagja volt. A meg nem nevezett forrás ragaszkodott ahhoz, hogy ő és bajtársai nem zsoldosok, és azt állította, hogy azért szeretné, ha a nyilvánosság megismerné a történetet, hogy csökkentse “annak esélyét, hogy csendben kivégezze őket az, aki a láncban lejjebb tartja őket”. A jelek szerint ugyanez a forrás beszélt más nyugati médiumokkal, köztük a CNN-nel is.

A médiajelentések szerint Drueke 39 éves, az alabamai Tuscaloosából származik. 9/11 után jelentkezett az amerikai hadseregbe, és törzsőrmesteri rangban szolgált Irakban. Édesanyja a Telegraphnak elmondta, hogy poszttraumás stressz szindrómában szenvedett.

Huynh 27 éves, az alabamai Hartselle-ből, aki korábban négy évig szolgált az amerikai tengerészgyalogságnál, de nem rendelkezett harci tapasztalattal mielőtt Ukrajnába ment. Márciusban jegyezte el magát, mielőtt Európába utazott volna.

A múlt héten az Oroszországgal szövetséges Donyecki Népköztársaság bírósága halálra ítélt három külföldi harcost, köztük két britet, akiket a Mariupolért folytatott harcok során fogtak el. A köztársaság legfelsőbb bírósága úgy ítélte meg, hogy zsoldosok voltak, és így nem élvezhették azokat a kiváltságokat, amelyeket a nemzetközi jog szerint a rendes hadifoglyok élveznek. A nyugati nemzetek elítélték a bírósági ítéletet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...