2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Az USA orosz vállalati repülőgép lefoglalását kezdeményezte

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán bejelentette, hogy parancsot kapott egy Boeing 737-es repülőgép lefoglalására, amely a Lukoil orosz olajipari nagyvállalat tulajdonában van.

A közleményben idézett bírósági dokumentumok szerint a repülőgép “az Oroszországgal szembeni kereskedelmi minisztériumi szankciókat megsértve repült be és ki Oroszországból”. A közlemény szerint az amerikai gyártmányú repülőgép az amerikai kereskedelmi minisztérium engedélyeinek beszerzése nélkül repült.

A repülőgépekre és repülőgép-alkatrészekre exportszabályok vonatkoznak, mivel potenciális katonai felhasználásuk és nemzetbiztonsági vonatkozásuk miatt.
A szóban forgó repülőgép egy 45 millió dolláros Boeing 737-es, amely a VP-CLR lajstromot viseli, és feltehetően Oroszországban van. A repülőgép legutóbb 2019 márciusában lépett be az Egyesült Államokba, amikor a Lukoil vezetőit, köztük a vállalat akkori elnök-vezérigazgatóját, Vagit Alekperovot szállította a texasi Houstonba.

A sajtóközlemény megjegyezte, hogy a Lukoil 2014 óta az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala által elrendelt ágazati szankciók hatálya alá tartozik. Alekperov az Egyesült Államok szankciókkal sújtott orosz magánszemélyek listáján is szerepel.

A nyugati országok azután vadásznak szankcionálandó orosz eszközökre, hogy Moszkva februárban megkezdte ukrajnai katonai műveletét. Azóta több ezer orosz magánszemélyt szankcionáltak, ingatlanjaikat és pénzüket lefoglalták vagy befagyasztották az amerikai és más országok, valamint az EU hatóságai.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...