2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Több mint háromszáz ukrán katona esett el a déli frontszakaszon

Az ukrán hadsereg több mint háromszáz katonát veszített a déli frontszakaszon az elmúlt nap folyamán – közölte a pénteki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint az ukrán haderő “sikertelenül próbálja megvetni a lábát” egyes területeken Mikolajiv és Krivij Rih irányában és az elmúlt napban végrehajtott kísérletek során 13 harckocsit, 19 gyalogsági harcjárművet, 12 egyéb páncélozott harcjárművet, 11 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 330 katonát vesztett. Két katona fogságba esett. A Herszon megyei Andrijivkánál lelőttek két ukrán Szu-25-ös egy MiG-29-es harci gépet, ez utóbbit amerikai gyártmányú HARM lokátorelhárító rakétákkal szerelték fel.

Az orosz légierő a beszámoló értelmében nagypontosságú fegyverekkel mért csapást az éjszaka folyamán az ukrán 17. páncélosdandár ideiglenes telepítési helyére Bereznegovate falu közelében és a 46. repülődandár fegyver- és hadfelszerelés-raktárára a Mikolajiv megyei Bila Krinicja közelében, aminek következtében több mint 40 ukrán katona életét vesztette és mintegy 10 haditechnikai eszköz üzemképtelenné vált. Konasenkov szerint a donyecki régióban, Mihajlivka községtől keletre végrehajtott légicsapás nyomán megsemmisült az 56. dandár gépesített lövészdandár parancsnoki állománya, 12 tiszt és hat katona életét vesztette, további 31 katona pedig megsebesült.

A szóvivő azt állította, hogy súlyos veszteségeik miatt az ukrán 110. gépesített dandár alegységei a donyecki régióban lévő Avdijivka és Opitne településénél megtagadták a harci szolgálatot és elhagyták állásaikat. A 60. lövészdandár állásaira mért koncentrált tűzcsapások során a Herszon megyei Dobrjanka és Novoroncivka térségében több mint harminc katona életét vesztette és 15-en megsebesültek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán csapást mértek egy Vilha rakétavetőre, nyolc vezetésipontra, 42 lőállásban lévő tüzérségi egységre, 134 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint hat rakéta- és tüzérségi lőszerraktárra, megsemmisítve egyenek között egy Buk-M1 típusú légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem lelőtt 12 drónt, egy HARM- és 14 HIMARS-lövedéket.

Az orosz védelmi tárca szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 283 repülőgépet, 151 helikoptert, 1864 drónt, 372 légvédelmi rakétarendszert, 4711 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 823 rakétasorozatvetőt, 3364 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5217 speciális katonai járművet veszítettek. Más forrás ezeket az adatokat nem erősítette meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...