2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Az USA nem képes helyettesíteni az orosz uránt – energiaügyi miniszterhelyettes

Az Egyesült Államok nem lesz képes helyettesíteni az orosz uránt egy importtilalom esetén – figyelmeztetett Kathryn Huff energiaügyi miniszterhelyettes, aki szerint Washingtonnak hazai dúsítási kapacitásokat kell kifejlesztenie.

“Világszerte nincs elég kapacitás ahhoz, hogy ezt a hiányt megbízható forrásokból pótoljuk” – mondta Huff szerdán a Washington Examiner című lapnak, hozzátéve, hogy az USA felelőssége, hogy “bátorítsa és ösztönözze ezt a dúsítási és átalakítási képességet” amerikai földön.

Huff az Examinernek elmondta, hogy az Egyesült Államok orosz eredetű uránra támaszkodása egyedi energiabiztonsági és nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és megjegyezte, hogy Oroszország még mindig a meglévő amerikai reaktorok alacsony dúsítású uránjának mintegy 20%-át biztosítja.

“Nekünk van a világ legnagyobb nukleáris flottája, és jelenleg nem vagyunk képesek az összes reaktorunk üzemanyaggal történő ellátására” – mondta, azt állítva, hogy Oroszország “már nem megbízható forrása az üzemanyagunknak, és itt kell alternatívákat találnunk, és ki kell építenünk ezt az ellátási láncot”.

A jelentések szerint Oroszország az Egyesült Államokba 2020-ban importált urán 16,5%-át, valamint az ország kereskedelmi célú atomreaktorainak működtetéséhez szükséges dúsított urán 23%-át adta. Huff szerint jelenleg nincs hová fordulni, hogy betöltsék a hiányt, ha betiltják az uránimportot.

A szenátus energiaügyi és természeti erőforrások bizottsága előtt lévő jogszabály valóban betiltaná az orosz uránimportot, ahogyan a kongresszus korábban megtiltotta az orosz fosszilis tüzelőanyagok behozatalát, miután Moszkva februárban katonai offenzívát indított Ukrajnában.

Huff, aki nukleáris mérnöki diplomával rendelkezik, elmondta, hogy az energiaügyi minisztériumban egy “tigriscsapat” jelenleg azon dolgozik, hogy stratégiát dolgozzon ki a hazai ellátási lánc bővítésére.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter korábban szintén “gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból sebezhetőnek” nevezte Washington függőségét a Moszkvából származó importtól.

Az USA fenntartja az uránbányászati kapacitást, de a dúsításban nagymértékben Oroszországra támaszkodik. A hazai uránipar beindítása nem egyszerű folyamat – mondta korábban a tárca -, tekintettel arra, hogy az országnak már csak egyetlen kereskedelmi dúsító létesítménye maradt – az Urenco brit-német-holland konzorcium által működtetett üzem Új-Mexikóban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...