2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Norvégia nem hajlandó segíteni az EU-nak az energiaválság megoldásában

Norvégia nem fogja megkövetelni az energiacégektől, hogy hosszú távú, rögzített árú gázszerződéseket kínáljanak, hogy enyhítsék az európai fogyasztók számára a dráguló költségeket – írja a Reuters az ország energiaügyi miniszterére, Terje Aaslandra hivatkozva.

A miniszter állítólag elutasította azt a parlamenti képviselő által felvetett ötletet, amely szerint Norvégiának fontolóra kellene vennie, hogy szolidaritást vállaljon Európával azáltal, hogy utasítja a cégeket, hogy a jelenlegi piaci árak alatt kínáljanak fix áras gázszállításokat. A miniszter azzal érvelt, hogy a szállítók már most is szabadon köthetnek hosszú távú szerződéseket, ha a fogyasztókkal megállapodnak a kereskedelmi feltételekről.

“Nem tervezek olyan politikát, amely szerint a norvég kontinentális talapzaton működő kőolajipari cégeket utasítanák arra, hogy fix áras gázszállítási szerződéseket kössenek” – írta Aasland a parlamentnek csütörtökön késő este küldött levelében, amelyet a Reuters idézett.

Jelezte, hogy Norvégiának ehelyett arra kell összpontosítania, hogy annyi gázt szállítson, amennyit csak tud, hogy kielégítse a megugró keresletet, és hogy megbízható szállító maradjon.

A miniszter rámutatott, hogy 20 évvel ezelőtt Brüsszel maga is felhagyott a hosszú távú szerződések gyakorlatával a spotpiac javára, most pedig a norvég rendszer “fenntartja a vállalatok számára a lehetőséget, hogy ilyen szerződéseket kössenek, kizárólag gazdasági érdekek alapján”.

Norvégia megelőzte Oroszországot Európa legnagyobb gázszállítójaként, miután Moszkva jelentősen visszafogja exportját intenzív karbantartási tevékenység miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...