2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Az USA-nak csodára van szüksége a recesszió elkerüléséhez – Stephen Roach

Stephen Roach közgazdász szerint az idei év első felében az Egyesült Államokban bekövetkezett gazdasági visszaesés várhatóan folytatódik.

A Morgan Stanley Asia vezetője a CNBC-nek kedden azt mondta, hogy a sokkal mélyebb gazdasági visszaesés 2024-ig tarthat, megjegyezve, hogy az Egyesült Államoknak “csodára” lenne szüksége ahhoz, hogy elkerülje a recessziót.

“Mindenképpen recesszió lesz, ahogy ennek a jelentős monetáris szigorításnak a késleltetett hatásai elkezdenek érvényesülni” – figyelmeztetett Roach, hozzátéve: “ezek Most még egyáltalán nem érvényesültek”.

A Federal Reserve korábbi közgazdásza azt mondta, hogy Jerome Powell Fed-elnöknek nincs más választása, mint a Paul Volcker-féle szigorítási megközelítést alkalmazni.

“Menjünk vissza ahhoz a fajta fájdalomhoz, amit Paul Volckernek kellett az amerikai gazdaságra kényszerítenie, hogy kiszabaduljon az inflációból. Neki 10% fölé kellett vinnie a munkanélküliségi rátát” – magyarázta Roach. “Az egyetlen módja annak, hogy ne jussunk el oda, ha a Fed Jerome Powell vezetésével tartja magát a szavához, továbbra is a fegyelemre összpontosít, és a reál Federal Funds Rate-t a korlátozó zónába viszi. A korlátozó zóna pedig messze van attól, ahol most vagyunk”.

A közgazdász szerint a jelenleg 3,5%-os amerikai munkanélküliségi ráta hamarosan emelkedni kezd.

Roach azt is megjósolta, hogy az Egyesült Államokban “a gazdaság [GDP]  visszaesése valahol 1,5-2% körül lesz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...