2022, december 8.
0.2 C
Budapest
-8.9 C
Moszkva

Oroszország provokációnak tekinti az amerikai hadihajók áthaladását a Tajvani-szoroson

Moszkva provokációnak tartja az amerikai haditengerészet két hajójának áthaladását a Tajvani-szoroson, amely nem segíti elő a biztonság megerősítését a térségben – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő egy szerdai sajtótájékoztatón.

“Az amerikai haditengerészet két hajójának augusztus 28-i áthaladását a Tajvani-szoros vizein újabb provokációnak tekintjük, amely a Peking átfogó megfékezésére, a rá nehezedő további nyomásgyakorlásra és általában a térség helyzetének destabilizálására irányuló provokációk láncolatának része” – mondta.

“Mindez nyilvánvalóan nem segíti elő a biztonság megerősítését az ázsiai-csendes-óceáni térségben, éppen ellenkezőleg, bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá teszi a helyzetet” – tette hozzá a diplomata.

Zaharova szerint “az amerikai haditengerészet újabb előretörése az amerikai politikusok szigetországi látogatásával összefüggésben valósul meg, mindezek egy-egy láncszemek”.

“A Tajvani-szorosban kialakult helyzet rendezését tisztán Kína belügyének tekintjük, amelynek joga van intézkedéseket hozni szuverenitása és területi integritása védelmében. Oroszország álláspontja változatlan: csak egy Kína létezik, a Kínai Népköztársaság kormánya, Tajvan pedig Kína oszthatatlan része” – hangsúlyozta a szóvivő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij közölte, hogy nem tudják teljesen helyreállítani az energetikai rendszert

Most már lehetetlen teljesen helyreállítani Ukrajna energiarendszerét - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a Telegram-csatornáján közzétett videoüzenetben. "Találkozót tartottam az energiarendszer stabilizálásáról és erőműveink védelméről. Folyamatosan...

Putyin: az ukrajnai katonai művelet hosszabb ideig folytatódhat

Az ukrajnai katonai művelet még egy ideig folytatódhat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács ülésén....

Külföldi zsoldosokra és nyugati fegyverekre mértek csapást az orosz erők

Az orosz hadsereg csapást mért a külföldi zsoldosok ideiglenes telepítési pontjára a Harkovi területen található Borivszke (Borovszkoje) falu közelében - közölte az védelmi minisztérium....