2022, augusztus 13.
28.1 C
Budapest
27.4 C
Moszkva

Az USA még az “invázió” előtt szankcionálhatja Oroszországot

Washington az Ukrajnát ért állítólagos kibertámadásokra válaszul szankciókat vezethet be Oroszországgal szemben, még egy esetleges “szárazföldi invázió” előtt – derült ki szerdán az amerikai szenátus külügyi bizottságának egyik tagjának nyilatkozatából.

Chris Murphy demokrata szenátor megerősítette, hogy “invázió előtti szankciókat” fontolgatnak válaszul arra, hogy Moszkva állítólag célba vette az ukrán digitális infrastruktúrát.

Washington többször kijelentette, hogy “nagyon hatásos” intézkedéseket foganatosítanak Oroszországgal szemben, ha az katonai betörést hajtana végre Ukrajnában. Az ilyen szankciók az ország gazdaságának egyes ágazatait, valamint bizonyos személyeket, például Vlagyimir Putyin elnököt és Mihail Misusztyin miniszterelnököt céloznák.

Az Ukrajna kiberbiztonságát fenyegető feltételezett veszély egyes szenátorokat az azonnali intézkedések bevezetése felé terelné, míg mások a kibertámadásra vonatkozó szankciókat az orosz invázió esetén bevezetendő szélesebb körű büntetőintézkedések közé kívánják beilleszteni. Washington mindenesetre most úgy ítélte meg, hogy egy Ukrajnát érő jövőbeli kibertámadás kiváltó okot jelent a Moszkvával szembeni további szankciók bevezetésére.

A múlt hónapban kiberbűnözők feltörték több ukrán minisztérium, köztük az Oktatási és Tudományos Minisztérium és a Külügyminisztérium honlapját. A támadások során figyelmeztetést helyezte ki a honlapokra, azzal az üzenettel, hogy az állampolgárok minden személyes adata nyilvánosságra került. Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára tagadta, hogy Oroszországnak bármi köze lenne a támadásokhoz, bár a vád nem lepte meg.

“Szinte már megszoktuk, hogy az ukránok mindenért Oroszországot hibáztatják” – mondta Peszkov a CNN-nek adott interjújában két nappal a támadások után.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28943″]

Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint az amerikai törvényhozók fontolóra vették, hogy szankciókat vezessenek be Oroszország elle a művelet miatt.

A készülő amerikai szankciócsomag kiberbiztonsági vonatkozásának részleteit bizalmasan kezelik – magyarázta a Politico című amerikai lapnak Jim Risch szenátor, a külügyi bizottság republikánus vezetője, de azt meg tudta erősíteni, hogy “voltak ilyen megbeszélések”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...