2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország figyelmeztet, hogy a Nyugat “játszmái” tragédiához vezethetnek

A Nyugat veszélyes játékokat játszik a Moszkvával folytatott európai biztonsági tárgyalások során, amelyek a világot a káosz felé vezető veszélyes útra terelhetik – figyelmeztetett Oroszország egyik magas rangú diplomatája.

A RIA Novosztyinak csütörtökön nyilatkozott Gennagyij Gatilov, Oroszország genfi ENSZ-nagykövete, aki a Moszkva, Washington és számos európai partnere között kialakult patthelyzetről fejtette ki véleményét.

“Komoly az aggodalmunk, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei olyan mértékben súlyosbítják a helyzetet, hogy a -tét emelős játék- valódi tragédiába torkollhat” – figyelmeztetett. “Az elkövetők azok lesznek, akik ezt a veszélyes játékot ránk, és nagyjából az egész nemzetközi közösségre kényszerítették”.

A diplomata hozzátette, hogy a mindent vagy semmit megközelítés jól ismert a diplomáciában, és “sokszor alkalmazták már a nemzetközi kapcsolatok történetében”. Gatilov azonban továbbra is reménykedik abban, hogy Washington és szövetségesei nem állnak készen arra, hogy totális konfliktusba keveredjenek Oroszországgal.

A nagykövet megjegyzései az orosz-ukrán határon az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé váló helyzet közepette hangzottak el, amikor a nyugati tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Moszkva fegyveres erői megszállhatják Ukrajnát. A feszült légkör hatására több NATO-tagállam ígéretet tett arra, hogy megerősíti jelenlétét a térségben.

Január végén az Egyesült Államok vezette katonai koalíció bejelentette, hogy tagjai “készenlétbe helyezik erőiket, és további hajókat és vadászgépeket küldenek a NATO kelet-európai állomáshelyeire, megerősítve a szövetségesek elrettentő és védelmi erejét, miközben Oroszország folytatja a katonai összevonást” Ukrajna körül.

A Kreml azonban tagadta, hogy agresszív szándékai lennének Kijevvel szemben, és ehelyett olyan biztonsági garanciák megszerzésére törekedett, amelyek kizárnák a NATO keleti bővítését, korlátozásokat helyeznének kilátásba a rakéták elhelyezésére, valamint egyéb biztosítékokat nyújtanának.

A NATO vezetője, Jens Stoltenberg azonban gúnyosan leszólta Oroszország kéréseit, mondván, hogy az országnak nincs vétójoga Ukrajna csatlakozási törekvéseivel szemben, és hogy nem fogadják el a “kétszintű” tagsági rendszert, amely megakadályozza, hogy csapatokat telepítsen bizonyos államokba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy a katonai koalíció megtévesztette Moszkvát a hamis ígéreteikkel, miszerint nem terjeszkedik tovább a Szovjetunió összeomlása után megmaradt térben. “Egy centimétert sem keletre, mondták nekünk az 1990-es években, és nézzék meg, mi történt – becsaptak minket, vehemensen és szemérmetlenül” – hangsúlyozta.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29418″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS