2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Putyin: Oroszországnak biztonsági garanciákra van szüksége

Az egyre “zavarosabb és feszültebb” globális diplomáciai légkörben Oroszországnak jogilag kötelező erejű biztonsági garanciákat kell kapnia az Egyesült Államok vezette NATO katonai koalíciójától – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a Diplomaták Napja alkalmából közölt üzenetében.

A Diplomaták Napja alkalmából közzétett gratulációjában Putyin egyúttal megbízta a külügyminisztérium munkatársait azzal, hogy törekedjenek Oroszország átfogó biztonsági garanciáiéiért a NATO-tól.

Az elnök megjegyezte, hogy Oroszország és a Nyugat közötti egyre növekszik a feszültséget, és kijelentette, hogy további kitartó erőfeszítésekre van szükség a stratégiai stabilitás biztosítása és a felmerülő fenyegetések és kihívások elhárítása érdekében, mindenekelőtt azáltal, hogy kimerítő, jogilag rögzített biztonsági garanciákat kérünk hazánk számára az Egyesült Államoktól és NATO-szövetségeseitől.

Az orosz államfő által az ország valamennyi diplomatájának címzett levélben a külügyminisztérium “a haza hűséges szolgálatának dicsőséges múltját” is méltatta.

Az orosz diplomácia az elmúlt hónapokban próbára volt téve, az Egyesült Államokkal és más NATO-tagállamokkal fennálló labilis kapcsolati légkörben. Tavaly decemberben az orosz külügyminisztérium közzétette két szerződés tervezetét, egyet az USA-val és egyet a NATO-val, amelyekben Moszkva biztonsági követeléseinek hosszú listája olvasható. Ezek között szerepelt a NATO keleti terjeszkedésének befejezése, a szövetség fegyverzetének visszavonása az 1997-es állapotra, valamint a csapásmérő fegyverek telepítésének tilalma az orosz határok közelében.

A múlt hónapban Moszkva választ kapott mind Washingtontól, mind Brüsszeltől. Oroszország szerint a válaszok szinte valamennyi nemzetbiztonsági követelését figyelmen kívül hagyták.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29418″]

Az Egyesült Államok többször is kijelentette, hogy hajlandó lenne egyezségre Oroszországgal, de a Moszkvától érkező elképzelések egy részét “esélytelennek” titulálta, megjegyezve, hogy Amerika soha nem egyezne bele abba, hogy megtiltja Ukrajna NATO-csatlakozását, de fontolóra venné a rakétákról és a csapatmozgások átláthatóságáról szóló különböző kölcsönös megállapodásokat.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője január végén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem tenne engedményeket, de közös kétoldalú lépésekbe belemenne.

“Ezeknek kölcsönös alapon kellene történniük, ami azt jelenti, hogy az oroszoknak is tennie kellene valamit, ami segíthetne a biztonságunk – a biztonsági helyzetünk – javításában” – mondta.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...