2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Az USA építi Lengyelország első atomerőművét, ami részben amerikai tulajdonban lesz

Varsó elfogadta az Egyesült Államok ajánlatát Lengyelország első atomerőművének megépítésére – jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki miniszterelnök. A Westinghouse Electric Co. kapja a megbízást a reaktorok megépítésére, amelyek közül az elsőnek 2033-ra kell elkészülnie.

“Az erős lengyel-amerikai szövetség garantálja közös kezdeményezéseink sikerét” – tweetelte Morawiecki pénteken, hozzátéve, hogy a Westinghouse “megbízható, biztonságos technológiájának” használatáról szóló döntés Kamala Harris alelnökkel és Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszélések után született.

Morawiecki köszönetet mondott Mark Brzezinski lengyelországi amerikai nagykövetnek is, aki a múlt hónapban átadta a Westinghouse ajánlatát.

A dél-koreai állami tulajdonú Korea Hydro Nuclear Power áprilisban szintén ajánlatot nyújtott be a projektre, és Varsó francia vállalatokkal is tárgyalt a projektről. Egy magas rangú amerikai tisztviselő újságíróknak azt mondta, hogy a döntés “hatalmas dolog”, mert “évtizedekre meghatározza… az egymástól függő biztonságot” – írja a Reuters.

Az USA és a Westinghouse választása üzenet Oroszországnak “az amerikai-lengyel szövetség erejéről és összefonódásáról” – mondta a tisztviselő.

Korábban pénteken Andrzej Duda elnök külpolitikai tanácsadója, Jakub Kumoch amellett érvelt, hogy az Egyesült Államoknak állandó jelleggel csapatokat és nukleáris fegyvereket kellene állomásoztatnia lengyel területen, és elutasította az ennek útjában álló 1997-es NATO-Oroszország szerződést.

Varsó elképzelése szerint 2040-ig összesen hat reaktor épülne meg, amelyek végső soron 6-9 gigawatt teljesítményt állítanának elő. A külföldi befektető biztosítaná a technológiát, valamint segítene az erőművek irányításában és finanszírozásában, cserébe 49%-os részesedést kapna a vállalkozásban.

Granholm és a Westinghouse a projektet Lengyelország számára a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének és a szén kivonásának módjaként állította be. Varsó áprilisban az ukrajnai konfliktusra hivatkozva elzárkózott az orosz földgáz és szénimporttól. A Norvégiából érkező földgázszállító csővezetéket szeptemberben avatták fel, mindössze egy nappal azelőtt, hogy az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat csővezetékek megrongálódtak egy szabotázsakcióban, amelynek felelősségét hivatalosan senki sem vállalta magára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...