2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Ursula személyesen gyakorolt nyomást Szerbiára, hogy csatlakozzon a szankciókhoz

Szerbiának követnie kell az EU kül- és biztonságpolitikáját, ha csatlakozni kíván a blokkhoz – jelentette ki pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ezt a kifejezést Brüsszel már régóta használja arra, hogy Belgrádnak el kellene fogadnia az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, amit Aleksandar Vučić szerb elnök eddig elutasított.

Von der Leyen balkáni körútja keretében látogatott Szerbiába, ahol a bolgár határ közelében lévő gázösszekötő építési területét vizsgálta meg. Az EU által támogatott projektnek 2023 szeptemberére kell elkészülnie.

“Azt szeretnénk, hogy ne csak gáz áramoljon Bulgáriából Szerbiába, hanem ez a projekt egy újabb lépés legyen, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz” – mondta von der Leyen.

“Megnyitja Szerbia gázpiacát a diverzifikáció előtt. Javítani fogja Szerbia energiabiztonságát.”

Az EU 165 millió eurós energiatámogatást ajánlott fel Szerbiának. Belgrád jelenleg Oroszországból származó földgázra támaszkodik a Török Áramlat gázvezetéken keresztül.

A Vuciccsal és Ana Brnabic miniszterelnökkel Belgrádban folytatott megbeszéléseket követően von der Leyen hangsúlyozta, hogy az EU-hoz való csatlakozás azt jelenti, hogy “osztozunk értékeinkben”, és ezzel arra utalt, hogy Szerbiának csatlakoznia kell a blokkhoz Oroszország embargója miatt.

“Fontos, hogy [Szerbia] igazodjon a kül- és biztonságpolitikánkhoz” – mondta Ursula újságíróknak.

Vučić megjegyezte, hogy Szerbia támogatja Ukrajna területi integritását, és éles hangon megjegyezte, hogy az EU kettős mércével mér.

“Néha feltesszük magunknak a kérdést, hogy Szerbia területi integritását miért nem tartották mindig tiszteletben” – mondta, utalva a NATO által 1999-ben megszállt Koszovóra, amelyet az EU 27 tagállama közül 22 ismer el függetlenként.

Az EU Szerbia esetleges tagságának egyik feltételeként szabta meg Koszovó elismerését.

Vučić elmondta, hogy Szerbia megértette von der Leyen üzenetét, és válaszul “igazodni fog az EU vízumpolitikájához”. A brüsszeli hatóságok korábban már panaszt tettek Belgrádnál amiatt, hogy beengedik a Burundiból, Kubából, Indiából, Tunéziából és Törökországból érkező migránsokat, akik aztán átkelnek az EU-ba, és menedékjogot kérnek.

A találkozók után Von der Leyen a Vučićcsal és Brnabićcsal közös fotóit tweetelte, és azt írta, hogy Szerbia “jól halad az uniós úton”, de “a fejlődésnek folytatódnia kell”. Ezt az előrelépést úgy határozta meg, mint “a közös elvek és értékek védelmében való összehangolódást” és “a biztonságért és a jólétért való közös munkát”.

Von der Leyen szerdán Észak-Macedóniába érkezett, majd Koszovóba, Albániába és Bosznia-Hercegovinába is ellátogatott. Balkáni körútja a tervek szerint szombaton Montenegróban ér véget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...