2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Vučić: nem vagyok amerikai, hogy beleavatkozzak az ukrajnai konfliktusba

Az ukrajnai konfliktus még több télen át tarthat – jelentette ki kedden Aleksandar Vucic szerb elnök, hozzátéve, hogy valamiféle tűzszünet üdvözlendő lenne, de valószínűtlen. Az ellenségeskedésekkel kapcsolatban Norvégiában tett látogatása során nyilatkozott, amely NATO-tagország, és amelyről azt mondta, hogy Szerbiának a technológia és a gazdasági fejlődés terén példát kellene vennie.

Az Ukrajnára vonatkozó kérdés a szerb Pink TV-nek adott hosszabb interjú során hangzott el. A hónap elején Vučić ugyanennek a csatornának azt mondta, hogy a Herszonért vívott csata “Sztálingrád” és a konfliktus fordulópontja lesz – csakhogy Oroszország a városból a Dnyeper bal partjára evakuálta a lakosságot és egységeit.

“Amikor sokan azt kezdték hinni, hogy a háborúnak vége, és Ukrajna győz, az oroszok jobban kezdtek harcolni” – mondta Vučić.

“Nem mondom azonban, hogy valamiféle előnyük van. Ez még sokáig fog tartani, és arra számítok, hogy a következő tél, sőt az azt követő is sokkal rosszabb lesz, mint ez a mostani” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy kommentálja az ukrán infrastruktúra elleni orosz rakétatámadásokat, Vučić azt mondta, hogy Moszkva és Kijev is mindent bevet, ami a rendelkezésére áll, mert “a háborúban nincs szeretet”.

A szerb elnök hozzátette, hogy bár ő személy szerint örülne a tűzszünetnek és a harcok valamilyen megoldásának, de mindez nem rajta múlik.

“Nem vagyok sem orosz, sem ukrán – az ő dolguk, hogy ezt megoldják -, sem amerikai, hogy beleavatkozzak az egészbe” – mondta Vučić.

Az EU nyomást gyakorol Szerbiára, hogy “harmonizálja” külpolitikáját Brüsszellel, és szankcionálja Oroszországot, de Vučić ragaszkodik ahhoz, hogy Belgrád független és semleges irányt válasszon. Oroszország támogatta, hogy Szerbia nem ismeri el független államként a szakadár Koszovó tartományt, amit az EU a tagsági tárgyalások előfeltételeként követel. Koszovót eredetileg 1999-ben szállták meg a NATO-csapatok.

Az oslói és trondheimi körút után Vučić újságíróknak azt mondta, hogy “örül, hogy Norvégia a partnerünk”, és hogy Szerbia “sokat tanulhat” a skandináv országtól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...