2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Az USA azt javasolta Ukrajnának, hogy ne támadjon, amíg az új fegyverek meg nem érkeznek

Az USA úgy véli, hogy Ukrajnának “újra kellene összpontosítania” az új offenzíva előkészületeire, arra utalva, hogy az Artyomovszk (Ukrajna által Bahmutnak nevezett) városért folytatott heves harcok “hátráltatják” Kijevet – jelentette több hírügynökség is egy magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva. A megjegyzések ellentmondanak a nyugati média hónapok óta tartó beszámolóinak, amelyek a várost kulcsfontosságú, stratégiai fontosságú területnek minősítették.

Pénteken egy kis csoport újságírónak nyilatkozva Joe Biden elnök kormányának egyik magas rangú tisztviselője (aki nem volt hajlandó névvel nyilatkozni) azt mondta, hogy Ukrajnának “nem kellene mindenáron Bahmut városának védelméhez ragaszkodnia” – írja az AFP. Ehelyett azt tanácsolták Kijevnek, hogy használja ki az időt egy Oroszország elleni nagyszabású ellentámadás előkészítésére.

Az erős összpontosítás erre a városra “akadályozza Ukrajnát abban a fontosabb feladatban”, hogy tavaszi offenzívát szervezzen a Moszkvától elvesztett területek visszaszerzésére – tette hozzá a tisztviselő, megjegyezve, hogy “az idő Oroszországnak kedvez” a túlerőben lévő csapatlétszám és tüzérség miatt.

Egy pénteki hasonló jelentésben a Reuters közvetve idézte a Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselőjét, aki azt tanácsolta Kijevnek, hogy várjon, “amíg az amerikai fegyverek legújabb szállítmánya a helyére kerül és a kiképzés megtörténik”, nyilvánvalóan a héten Washingtonban jóváhagyott 2,5 milliárd dolláros fegyvercsomagra utalva.

A segély nagy mennyiségű tüzérségi lövedéket, lőszert az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakéta-sorozatvető platformhoz, és most először Stryker harcjárműveket is tartalmaz – de harckocsikat nem. Az ukrán katonák egy kis része az USA németországi támaszpontján kiképzésen is részt vesz, néhányan megtanulják, hogyan kell kezelni a Kijev számára decemberben engedélyezett Patriot rakétavédelmi üteget.

A tisztviselő állítólag azt mondta, hogy a nyugati fegyverek, amelyekre egy “mobil támadó erőhöz” lesz szükség a jövőbeli harcokhoz, jelenleg “özönlenek Ukrajnába”, hozzátéve, hogy Kijevnek nem kellene a “stratégiailag jelentéktelen célpontra” pazarolnia a korlátozott erőforrásait – írja a Reuters.

Míg a nyugati sajtó nagy része – köztük olyan csatornák, mint a PBS, az NBC, a CBS, a New York Times és mások – többször is stratégiai jelentőségű kulcsfontosságú csomópontnak minősítette a várost, amerikai tisztviselők az elmúlt napokban egészen más véleménynek adtak hangot.

Még ha Moszkva sikeresen be is foglalja a várost, “ez stratégiailag nem fogja megváltoztatni a csatatér dinamikáját. Nem fogja az ukránokat olyan mértékben visszavetni, hogy hirtelen hátrányba kerüljenek és veszítsenek” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pénteken.

Artyomovszk városa a 2014-es kijevi puccs óta eltelt években az ukrán hadsereg fellegvárává vált. Része annak a 70 kilométeres védelmi vonalnak, amelyet az ukrán erők hoztak létre a közbeeső években. Oroszország szuverenitást követel a város felett, a Donyecki Népköztársaság többi részével együtt, amely októberben egy népszavazás után csatlakozott Oroszországhoz.

A város továbbra is az ukrán erők egyik fő logisztikai központja a térségben, és az elmúlt hónapokban mindkét fél számára a konfliktus egyik gyújtópontjává vált. Az orosz csapatok az elmúlt hetekben több győzelmet is arattak a térségben, több más település mellett elfoglalták Szoledar városát és a stratégiai fontosságú Kleszcejevka falut, miközben Artyomovszk bekerítésére törekednek.

Bár egyelőre nem világos, hogy Kijev megfogadja-e a tanácsot, az amerikai tisztviselők megjegyzései a Der Spiegel pénteki jelentését követik, amely a német Szövetségi Hírszerző Ügynökséget (BND) idézte, amely “aggódik” az ukrán csapatok által a térségben elszenvedett súlyos veszteségek miatt.

A hét elején a The Times című brit lap is arról számolt be, hogy Kijev rosszul felszerelt, kevés harci tapasztalattal rendelkező csapatokat küldött Artyomovszk védelmére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...