2023, február 7.
-2.6 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Kreml: nem lesz hatásuk az Ukrajnába érkező nyugati harckocsiknak

Ha az Egyesült Államok és szövetségesei nehéz harckocsikat szállítanak Ukrajnának, annak Kijev számára csak negatív következményei lesznek, míg Oroszországnak az országban zajló katonai műveletére nem lesz komoly hatása – állította pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Kommentárjai akkor hangzottak el, amikor Washington és partnerei vezető védelmi tisztviselői az amerikai Ramstein légitámaszponton, Németországban összeültek, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtandó további katonai segítséget.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy a találkozó egyik legfőbb célja az volt, hogy meggyőzzék Németországot, hogy szállítsa Leopard 2 harckocsijait Kijevnek, vagy legalábbis tegye lehetővé, hogy más országok, például Lengyelország és Finnország, saját, német gyártmányú harckocsijaikat adhassák át Ukrajnának.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint azonban a minisztereknek nem sikerült egyhangú döntést hozniuk az ügyben.

Berlin már régóta vonakodik attól, hogy a szövetséges nemzetek Leopárdokat küldjenek Kijevbe, és állítólag arra vár, hogy az Egyesült Államok először saját Abrams harckocsijait küldje el Kijevnek. A Pentagon azonban elutasította, hogy M1 Abrams harckocsik szerepeljenek az Ukrajnának szánt legutóbbi csomagjában.

A múlt héten a brit kormány 14 db Challenger 2 harckocsit ígért Kijevnek.

Peszkov kijelentette, hogy ezek a szállítmányok csak még több problémát fognak okozni Ukrajnának, és végső soron semmit sem fognak változtatni Oroszország előrehaladásán.

A szóvivő óva intett attól, hogy eltúlozzuk “az ilyen szállítmányok jelentőségét abból a szempontból, hogy képesek-e valamit megváltoztatni”, és kifejtette, hogy “mindezek a harckocsik karbantartást és javítást is igényelnek majd, és így tovább”, így még több kihívást jelentenek a kijevi csapatok számára.

Oroszország többször is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek csak a konfliktus elhúzódását szolgálják, és további felesleges vérontáshoz vezetnek. Ami a harckocsikat illeti, Peszkov a hét elején kijelentette, hogy ha végül Ukrajnának szállítják őket, akkor azok “elégnek, mint a többi” nyugati fegyver.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...