2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Az USA a földrengések után folytatja a szíriai olajlopásokat

Az amerikai megszálló hadsereg három héttel azután, hogy a háború sújtotta országban 7,7-es erősségű földrengés pusztított, újraindította olajcsempészést Északkelet-Szíriában – írja a The Cradle.

A Hasakah kormányzóságbeli Al-Yarubiyah vidékéről származó szemtanúk beszámolói szerint február 27-én az amerikai csapatok legalább 34 tartálykocsival szállítottak lopott szíriai olajat az illegális Al-Mahmoudiya határátkelőn keresztül az iraki bázisaikra.

Az olajat Szíria északkeleti Jazira régiójából, az ország elsődleges energia- és gabonatermelő régiójából tulajdonították el.

Washington mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában, elsősorban az Al-Tanf bázis és az ország északkeleti régiója között megosztva. Megszállásuk a nemzetközi jog szerint illegális, mivel azt a kormány jóváhagyása nélkül hajtották azt végre.

Bár az amerikai csapatok – a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosainak kíséretében – kezdetben az ISIS elleni harc ürügyén foglaltak el nagy területeket Szíriában, a megszállás hivatalos indoklása megváltozott, miután az ISIS-t nagyrészt felszámolták a térségben.

Donald Trump volt amerikai elnök 2019-ben tett hírhedt megjegyzéseiben azt mondta:

“Megtartjuk Szíria olaját. Nálunk van az olaj. Az olaj biztonságban van. Csapatokat csak az olaj miatt hagytunk hátra”.

Ugyanebben az évben Dana Stroul, az Egyesült Államok jelenlegi nyugat-ázsiai védelmi miniszterhelyettese a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) tartott beszédében megjegyezte, hogy “Szíria területének egyharmada az amerikai hadsereg tulajdonában van, helyi partnerével, az SDF-fel együtt”.

A Fehér Ház tisztviselője kiemelte, hogy a Washington által ellenőrzött terület “Szíria gazdasági erőközpontja, tehát ahol a szénhidrogének vannak… valamint a mezőgazdasági központ”.

A The Cradle vizsgálata szerint hetente több tucat tartálykocsi halad át illegális átkelőkön Irak és Szíria között amerikai harci gépek vagy helikopterek által kísért konvojokban.

A térségben élő pásztorok megerősítik ezeket az állításokat, mondván, hogy a szíriai olajat az iraki Kurdisztán régió (IKR) fővárosában, Erbilben található Al-Harir katonai telephelyre szállítják, amely régió a nyugati és izraeli kémügynökségek “csomópontjaként” ismert.

Tavaly augusztusban a szíriai külügyminisztérium azt állította, hogy a szíriai válság 2011-es kezdete óta az ország olaj- és gázágazatának az amerikai intézkedések következtében elszenvedett veszteségei elérik a 107 milliárd dollárt.

Az e hónapban Szíria északnyugati részén pusztító földrengést követően az USA kénytelen volt ideiglenesen feloldani az országgal szembeni egyoldalú szankciókat, amelyek akadályozták a segélyek eljuttatását az érintett területekre.

Ugyanazon a napon, amikor az amerikai csapatok kicsempészték az országból a legutóbbi szíriai üzemanyag-konvojt, Ned Price külügyminisztériumi szóvivő sürgette a nemzetközi közösséget, hogy a Szíriának nyújtott humanitárius segítségnyújtás ne járjon együtt a kapcsolatok normalizálódásával Bassár el-Aszad elnök kormányával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó