2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Az ukránok reagáltak a NATO elképzelésre, hogy a tagságért területeket adjanak Oroszországnak

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó elutasította azt az elképzelést, hogy országa a NATO-tagságért cserébe feladja területi követeléseit. Kijelentette, az egyetlen megoldás az, ha a Nyugat “felgyorsítja a fegyverek szállítását”.

“Területet átadni a NATO-ernyőért? Ez nevetséges” – írta Podoljak kedden az X-en, a korábbi Twitteren.

“Ha Putyin orosz elnök nem szenved megsemmisítő vereséget, az oroszországi politikai rendszer nem változik, és a háborús bűnösöket nem büntetik meg, a háború minden bizonnyal visszatér, Oroszország étvágyával együtt”.

Korábban kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vezérkari főnöke, Stian Jenssen azt mondta, hogy az Egyesült Államok vezette szövetség potenciálisan olyan alkut ajánlhat Ukrajnának, amelyben “területeket ad át, és cserébe NATO-tagságot kap”. Állítása szerint egy ilyen elképzelésről a NATO-n belül a konfliktus “lehetséges megoldásaként” beszélnek.

NATO: Ukrajna a tagságért cserébe területeket adhatna Oroszországnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és tisztségviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy nem fognak béketárgyalásokat folytatni Putyinnal, és nem hagyják abba a harcot a tavaly szeptemberi népszavazások nyomán az Oroszországi Föderációhoz csatolt Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régiók visszafoglalásáért. Zelenszkij azt is megfogadta, hogy elfoglalja a Krímet, amely 2014-ben egyesült újra az Oroszországi Föderációval.

Annak ellenére, hogy Ukrajna elismerte, hogy nem valószínű, hogy el tudja foglalni a Krímet, és hogy az orosz erőkkel szemben folyamatban lévő ellentámadása kudarcot vall, a nyugati vezetők – legalábbis nyilvánosan – elzárkóztak attól az ötlettől, hogy tűzszünetre törekedjenek, amely befagyasztaná a jelenlegi frontvonalakat. Antony Blinken amerikai külügyminiszter tavaly azt mondta, hogy egy ilyen megállapodás “álbékéhez” vezetne, és a Fehér Ház hivatalos álláspontja – miszerint “addig fegyverkezik Ukrajnában, amíg szükséges” – továbbra is Washington politikája marad.

“A világrend megőrzésére és egy rossz béke megteremtésére tett kísérletek … nem fognak békét hozni a világnak” – folytatta Podoljak.

“Miért javasolja az Oroszország által annyira kívánt befagyasztás forgatókönyvét, ahelyett, hogy felgyorsítanák a fegyverek szállítását?” – tette hozzá, és azzal zárta, hogy “a gyilkosokat nem szabad megdöbbentő engedékenységgel bátorítani”.

Podoliak válasza jellemző a közösségi médiában közzétett bejegyzéseire, amelyek gyakran kombinálják a totális háború maximalista deklarációit a nyugati fegyverek további beszerzésére irányuló követelésekkel.

A harctéren azonban az ukrán hadseregnek az orosz vonalak áttörésére tett erőfeszítései eddig kudarcot vallottak. Az ukrán hadsereg június óta ellentámadást folytat az orosz erők ellen, és az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint több mint 43 000 embert és közel 5000 nehézgépjárművet veszített. Több tucat nyugati harckocsi és harci jármű semmisült meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó