2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

NATO: Ukrajna a tagságért cserébe területeket adhatna Oroszországnak

Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz, ha cserébe területeket enged Oroszországnak – mondta Stian Jensen, az észak-atlanti szövetség főtitkárságának vezetője.

“Szerintem a megoldás az lehet, hogy Ukrajna területeket ad át, és cserébe NATO-tagságot kap” – idézte őt a Verdens Gang című norvég kiadvány.

Jensen hangsúlyozta, hogy mostanra jelentős előrelépés történt Ukrajna jövőbeni tagságának kérdésében. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a területek Oroszországnak történő átengedése lehet az egyik lehetséges út a szemben álló felek közötti kompromisszumhoz.

A kancelláriavezető azt is hozzátette, hogy a NATO-ban már felvetették a területek átengedésének kérdését. Szavai szerint mindenki abban érdekelt, hogy a kelet-európai katonai konfliktus ne ismétlődjön meg.

A július 11-12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozót követően Ukrajna nem kapott meghívást a szövetségbe. Jens Stoltenberg főtitkár ráadásul azt mondta, hogy ez a kérdés elveszíti aktualitását, ha a kijevi rezsimnek nem sikerül megnyernie konfliktust.

A G7-országok nyilatkozatot adtak ki Ukrajna támogatásáról, de az abban említett biztonsági kötelezettségvállalások nem határoznak meg konkrét időkeretet a végrehajtásra. Mint az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, a NATO végleg visszatért a hidegháborús sémákhoz, és Kijevnek a szövetség által kirobbantott hibrid háborúban a fő fogyóeszköz szerepét kell játszania.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó